Erytrocyty

Hipoksja

.. ...erytrocytów ( erytrocytoza ) - erytrocyty ( RBC ) są to krwinki zawierające hemoglobinę odpowiedzialne za transport tlenu; zaburzenia krzepnięcia krwi - skaza krwotoczna; upośledzenie funkcji nerek ( w badaniach laboratoryjnych stwierdza się białkomocz, podwyższony poziom kreatyniny );..

MCHC (średnie komórkowe stężenie hemoglobiny)

MCHC (średnie komórkowe stężenie hemoglobiny)

.. ...krwinek czerwonych ( erytrocytów ). MCHC to skrót od angielskiego: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration, czyli: średnie komórkowe stężenie hemoglobiny. Parametr ten powinien zawierać się w granicach od 32 do 36 g/dl krwi ( górne i dolne granice normy mogą różnić w badaniach..

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

.. ...trombocytów, czyli płytek krwi. Erytrocyty ( RBC - red blood cells ) u zdrowego człowieka występują w ilości od 3,5 do 5,5 milionów na mililitr. Dokładne normy mogą się różnic nie tylko z uwagi na płeć badanego człowieka, ale także w poszczególnych laboratoriach ( normy referencyjne )...

Winpocetyna (Cavinton, Viecbrol, Vinpocetine, Vinpoton)

.. ...również na elastyczność erytrocytów ( czerwonych krwinek ). Lepiej wchłania się przyjmowana w czasie posiłku. Winpocetyna jest stosowana terapii zaburzeń pamięci, zawrotach głowy pochodzenia błędnikowego, przy objawach zaburzeń krążenia mózgowego ( szczególnie po udarze mózgu lub przy..

Hematokryt

Hematokryt

.. ...upostaciowane, konkretnie erytrocyty czyli czerwone krwinki. Normy są różne w zależności od płci i wieku badanej osoby. Dla dorosłych normy hematokrytu to 37 - 47% u kobiet oraz 40 - 45% u mężczyzn. Wyjątkowo wysokie wartości hematokrytu występują fizjologicznie u noworodków. W..

Budowa krwi

Budowa krwi

.. ...morfotyczne, upostaciowane ) to erytrocyty, leukocyty oraz płytki krwi. Erytrocyty. Podstawową funkcją erytrocytów, których ilość w jednym milimetrze sześciennym krwi dorosłego człowieka waha się w zależności do płci od 3,5 do 5 milionów, jest transport tlenu. Hemoglobina zawarta w tych..

Badanie moczu

.. ...obecności leukocytów, erytrocytów i komórek nabłonkowych. Zestawienie wyników tego prostego i taniego badania z objawami prezentowanymi przez pacjenta pozwala na trafne rozpoznanie choroby lub ukierunkowanie dalszego toku diagnostycznego. Posiew moczu. Posiew moczu nie tylko pozwala..

Echo serca - Str. 2

.. ...hemoglobina 12,4 g/100ml erytrocyty 4,290mln/mm leukocyty ponizej 100 srednie stezenie hb w krwinkach MCHC ( SSH )33,4 g/100ml sred obj krwinki MCV ( SUK ) 86,5 SRED MASA HB W KRWINCE MCH 28,9 ROPONINA 0,030NG/ML TROPONINA 0,030NG/ML SOD 142 POTAS 3,4 CHLORKI 105 PLT 279 aa i mam..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 813

.. ...na pograniczu normy erytrocyty ledwo 3700 lipa hemoglobina 11 tez lipa marnota niemam jeszce wyników tarczycowych dopiero jutro o 11 zobaczymy. pisałam ci tez ze jek bedziesz chciała pzyjechac do krakowa to smiało mam do dyspozycji mieszkanie pokój z kuchnią tylko dla cebie jak jestes..

Krew i mocz - co oznaczają te wartości?

.. ...wpw leukocyty 5 - 10wpw bakerie liczne krysz. szczawiu wapnia liczne no ,,niestety * * nic ci nie dolega,wyniki ksiazkowe oby tak dalej. powodzenia O ile mi wiadomo Wapń nie powinien byc obecny w moczu..

Test kardiologiczny

.. ...zmian w organizmie 5 Erytrocyty sa hemolizowane w roztworach a ) izotonicznym b ) hipertonicznym c ) hipotonicznym d ) w zadnych z wyzej wymienionych 6 Czesc współczulna autonomicznego układu działa na serce a ) pobudzajaco b ) nie oddziałuje c ) pobudzjaco i hamujaco d ) hamujaco 1 - A..

Drżenie ciała, mięśni, juz sama nie wiem jak to nazwać - Str. 40

.. ...nie mam leukocytow,ani erytrocytow - a 2 tyg.temu mialam duzo ponad norme!juz nie czaje tego!!tak w ogole w styczniu tomograf pokazal ze mam zaniki korowo - ciemieniowe,a teraz rezonans nic nie pokazal!oby dwa sprzety najlepsze w Bydzi.parodia!!w sumie to badanie w W - awie poajde wydam..

Interpretacja wyników morfologi krwi

.. ...dopuszczalnych norm: Erytrocyty we krwi - 5,51 Średnia objętość płytek krwi - 12,9fl Proszę o pomoc w interpretacji tych wyników Witam! Właśnie odebrałam wyniki krwi i wydają mi się one nie po kojące więc proszę o interpretacje WBC 7,8 ( 4 - 10 ) RBC 5,16 ( 3,8 - 5,8 ) HGB 14,3 ( 11 -..

Interpretacja badania krwi

.. ...dop. 0 - 15.0 ) anizocytoza erytrocytów ( 10,6 a dop. 11.5 - 16.0 ) czy jest ktos w stanie wyjasnic mi to?? pozdrawiam; ) mam zanizone MPV 7,6 norma 9 do 15 lekarz podejrzewa paciorkowca czy to mozliwe??..

Płyn z piersi

.. ...stwierdzono obecność erytrocytów i komórek nabłonkowych - a za drugim razem nic niepokojącego.Pozdrawiam to idz na zabieg i bedzie po klopocie a tak szybko nie odrastaja brodawczaki jezeli wynik byl dobry to i po zabiegu bedzie dobrze zycze wesolych spokojnych Swiat Wielkanocnych ja o..

Badania krwi, czy sa poprawne - jak interpretowac?

.. Leukocyty 5,2 erytrocyty 3,63 hemoglobina 11,2 hematokryty 31,9 MCV 87,9 MCH 30,9 MCHC 35,1 PLYTKI KRWI 196 PROSZE O POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 jak na kobietę to super : ) szukasz męża?? : ) STAN ; to nie są prawidłowe wyniki ...... Moja córa ma 4 latka i przewaznie ma za niskie płytki krwi..

Interpretacji wyników badania krwi

.. ...prawidłowe ale z kolei MCV spadło do 67 MCH spadło do 22 MCHC 33 RDW podiosło się z 14% do 18,5% OB 25 ( po leczeniu było 17 ) Czy można miec niedokrwistość z prawidłowym poziomem żelaza i erytrocytów??..

Ból w prawym boku i pachwinie

.. ...wykryto leukocyty i erytrocyty, jednak urolog powiedział że muszę je powtórzyć bo te bole które mam nie są pochodzenia urologicznego. Miałam również US TV - wszystko OK. Skończyły mi się już pomysły do jakiego specjalisty mogę się udać aby mi ktoś pomógł. Może ktoś miał lub słyszał o..

Czy to nerwica? kłucia w sercu

.. ...mam w normie, po za erytrocytami( 5,691 min/ul ) które lekko odchylają się od normy, a lekarz uparcie chce mi dać skierowanie do kolejnego psychologa :( powinienem się udać jeszcze na jakieś badania, czy lepiej czym prędzej do psyhiatry? wcześniej o tym nie wspomniałem, zanim pojawiły..

Nadciśnienie, leki nie obniżają mi już ciśnienia, wypadają mi włosy

.. ...Ciężar właściwy 1,025 , Erytrocyty ujemny , PH 5,00 , Białko ujemny , Urobilinogen NORM , Azotyny ujemny , Leukocyty ujemny, OSAD : Pasma Śluzu poj pasma , Nabłonki wielokątne poj w polu widzenia , Leukocyty 1 - 3 w polu widzenia ) Jestem osobą aktywna fizycznie chodzę na siłownie,..

Interpretcja badania krwi, mam guzy tarczycy

.. leukocyty - 6,8 erytrocyty - 4,43 hemoglobina - 13,7 hematokryt - 41,7 mcv - 94,1 mch - 30,9 mchc - 32,9 płytki krwi - 215 anizocytoza erytrocytów - 14,0 lym - 38,3 mxd - 4,6 neu - 57,1 lymph - 2,6 mxd - 0,3 neut - 3,9 rdw - sd - 45,2 pdw - 13,9 mpv - 11,8 p - lcr - 39,1 ob - 7 tsh - 1,06 proszę o..

Morfologia krwi i badanie moczu - jestem zaniepokojona

.. ...leukocyty - nie wykryto erytrocyty - nie wykryto nitraty - nie wykryto kwas askrobinowy - nie wykryto nie wiem co moze być powodem troche zawyzonych wynikow, czytałam, że przyczyna moze byc ciaza, ale biorę tabletki antykoncepcyjne regularnie * spoznienie * wynosi max.10min. wiec to..

Ciśnienie w normie, puls wysoki, *zdrętwienie* mózgu i omdlenia

.. ...krytycznie niski poziom erytrocytów we krwi, leczenie farmakologiczne poskutkowało tym, że pół roku temu ten poziom miałam już w normie. Więc z tym jest ok. - cholesterol w normie, ogólnie mocz/krew była te pół roku temu w idealnym porządku, - kiedyś paliłam ale już wiele miesięcy temu..

Nerwica, chroniczny strach czy choroba serca?

.. ...tego w moczu drobinki erytrocytów, które nie powinny się tam niby znajdować. Zdaniem mojego internist jednak ani jedna ani druga wartość nie wskazują na nic poważnego i tym samym nie wymagają sprawdzenia. Wykończony rocznymi badaniami ostatecznie znalazłem się w tym samym punkcie co na..

Niedobór żelaza bez niedokrwistości??

.. ...hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów?? mozna ,mozna ,ja takze mialam niedokrwistosc a hgb 12,5.nie pamietam nazwy leku ktory wtedy mialam zapisany ( oprocz tego ze byl cholerycznie drogi ) po uzyciu calej serii ponowne badania i wszystko ok ,kilkakrotnie jeszcze mialam kontrolne..

Interpretacja wyników badań

.. ...1,o mg/dl ulurunina w normie ciała ketanowe 5mg/dl leukocyty ujemne erytrocyty ujemny osady mikroskopijne Nabłnki płaskie pojedncze wpw leukocyty 5 - 10wpw bakerie liczne krysz. szczawiu wapnia liczne..

Leukocyty i erytrocyty w moczu

.. ...- usiane pola Martwią mnie leukocyty i erytrocyty. Od paru dni mam obajwy ze strony układu moczowego. a co lekarz na to? Właśnie pytam Was o radę bo dopiero czekam na wizytę a chciałabym już wiedzieć...

Prosze o ocenę wyników

.. ...2,60x10^3/uL MXD 0,60x10^3/uL erytrocyty 4,54x10^6/uL hemoglobima 14,5 g/dl hematokryt 40,4% MCV 89,0 fL MCH 31,9 pg MCHC 35,9 g/dl RDW 12,6 % Płytki 184,0x10^3/uL MPV 10,1 fL PDW 12,2 P - LCR 26,9 witaj, glukoza ok natomiast poziom cholesterolu w wartosciach granicznych. proponuje..

Proszę o opinie i rady

.. ...2,60x10^3/uL MXD 0,60x10^3/uL erytrocyty 4,54x10^6/uL hemoglobima 14,5 g/dl hematokryt 40,4% MCV 89,0 fL MCH 31,9 pg MCHC 35,9 g/dl RDW 12,6 % Płytki 184,0x10^3/uL MPV 10,1 fL PDW 12,2 P - LCR 26,9 cholesterol za wysoki.Można łatwo obniżyć stosując dietę obniżająca cholesterol,zero fajek..

Wyniki Morfologii Krwi

.. ...lat 30 LEUKOCYTY 9,27 ERYTROCYTY 5 HEMOGLOBINA 14,9 HEMATOKRYT 44,9 MCV 89,8 MCHC 29,8 RDW 13,6 PŁYTKI KRWI 313 MPV 9,9 NEUTROCYTY 4,93 LIMFOCYTY 3,16 MONOCYTY 0,85 EOZYNOCYTY 0,31 BAZOCYTY 0,02 % NEUTROCYTOW 53,2 % LIMFOCYTOW 34,1 % MONOCYTOW 9,2 % EOZYNCYTOW 3,3 % BAZOCYTOW 0,2 OB 2..

Choroby serca, Nietypowe objawy

.. ...jest 4 - 10 a ja mam 90 erytrocyty około 30 w polu widzenia azotyny wynik dodatni białko 1 g/L bakterie - liczne na mój gust jest to jakieś zapalenie pęcherzyka moczowego ale czy to ma wpływ na serce? skoro objawy kolatania mam od dłuższego czasu musisz natychmiast brać leki na ten..

Interpretacja badania krwi i dziwne samopoczucie

.. ...troche i jade dalej. Erytrocyty 6,1 mln/µl 4,2 - 6,0 H MCV 76 fl 80 - 99 L MCH 27 pg 27 - 35 L Neutrofile 72,8 % 40,0 - 70,0 H Limfocyty 18,1 % 20,0 - 45,0 L Helicobacter pylori IgG * 8,00 U/ml moja mama przy refluksie miała takie dolegliwości jakby to był zawał serca porównaj..

Proszę o informację na temat wyników

.. ...lekarza leukocyty 4,46 erytrocyty 3,96 hemoglobina 12 hematokryt 36,5 mcv 92,3 mch 30,3 mchc 32,9 płytki krwi 131 rdw 13,3 pdw 20 mpv 14,1 p - lcr 57,4 na zwiększenie czerwonych ciałek trzeba jeść wątrobę wieprzową,stek wołowy,pić sok z buraków 2x pół szklanki dziennie,wit.C itd. norm..

Proszę o informację na temat p-lcr

.. ...leukocyty 4,46 ( 4 - 10 ) erytrocyty 3,96 ( 3,7 - 5.1 ) hematokryt 36,5 ( 37 - 47 ) MCV 92,2 ( 83 - 103 ) MCH 30,3 ( 27 - 35 ) MCHC 32,9 ( 32 - 37 ) płytki krwi 131 ( 140 - 440 ) RDW 13,3 ( 11 - 16 ) PDW 20 ( 9 - 17 ) MPV 14,1 ( 9 - 13 ) P - LCR 57,4 ( 13 - 43 ) co oznacza za wysokie p -..

Chora wątroba czy coś innego ?

.. ...cieżar wł . 1,020 odczyn moczu 5,0 leukocyty nieobecne azotyny noeobecne białko ,glukoza,ciała ketonowe nieobecne bilirubina i erytrocyty nieobecne urobilinogen w normie Jeśli ktoś może ocenić dziękuje..

Interpretacja wyników

.. ...to co mnie martwi to mocz ciezar 1028 nablonki wielokatne pojedyncze wpw lekocyty poj wpw mineraly szczawiany wapnia bardzo liczne wpw bateria nieliczne wpw sluz obfity wpw erytrocyty wyługowane poj wpw..

Nadciśnienie

.. ...Leukocyty 0 - 2 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep. Bakterie nieliczne Śluz pojedyncze pasma witam, podobne objawy do mnie - moze to nerwica u ciebie mam wplyw na podwyzszone nadcisnienie. ja zawsze w pracy tez mam lekko podwyzszone a jak przyjde do domu to wraca do 115/75..

Nadczynność tarczycy

.. ...Leukocyty 0 - 2 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep. Bakterie nieliczne Śluz pojedyncze pasma Mógłby ktoś odpowiedzieć? Miałam TSH ok.1 ale to nie ma znaczenia. Internista może zlecić tylko TSH, jeżeli wynik jest w normie nie ma szans na skierowanie do endokrynologa. Ja zrobiłam FT3..

Badania morfologii O CO CHODZI ?

.. ...22 lata leukocyty 3,9 erytrocyty 4,78 hemoglobina 11,3 hematok * ryt % 36,8 MCV 77,0 MCH 23,6 MCHC 30,7 płytki krwi 226 anizocytoza erytrocytów 16,4 LYM % 39,1 MXD % 11,8 NEU % 49,1 LYMPH # 1,5 MXD # 0,5 NEUT # 1,9 RDW - SD 40,3 GLUKOZA 79 ŻELAZO 49,30 PROSZE O JAKIEŚ WYJAŚNIENIE lekko..

Proszę o interpretacje moich wyników

.. ...Leukocyty 0 - 2 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep. Bakterie nieliczne Śluz pojedyncze pasma Proponuję spytać lekarza. W końcu te wyniki i tak trzeba jemu pokazać. Lekarz powiedział, że jestem zdrowy jak zobaczył te wyniki. To o co Ci chodzi, chcesz żeby ktoś napisał ,że jesteś..

Morfologia

.. ...odżywianie .Zleci dokładniejsze badania a potem zamiast łykac leki można sobie parzyć ziółka i inne .Dietą prędzej podgonisz braki w erytrocytach niż leukocytach .Wybór należy do ciebie . Dzięki za odpowiedz...

Nie wiem co mi jest

.. ...Hematologia: odczyn, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt MCV, MCH, MCHC, RDW, płytki i MPV w normie, tylko leukocyty trochę podwyższone 10,2 norma 4,1 - 10,00 Immunochemia: Ige i TSH w normie, Mocz: ph - ok, ciężar właściwy ok, leukocyty neg glukoza norma białko neg ciała ketonowe neg..

Zespół HELLP

Zespół HELLP

.. ...wywołane zniszczeniem erytrocytów ), podniesiony poziom enzymów, mała ilość trombocytów ( płytek krwi ). Przyczyny wystąpienia zespołu HELLP. Zespół HELLP występuje średnio u 10% ciężarnych będących w stanie przedrzucawkowym lub rzucawkowym i związany jest z poważnymi przypadkami. Wiele..

Erytropoetyna

Erytropoetyna

.. ...krwinek czerwonych ( erytrocytów ) w szpiku kostnym. Głównym zadaniem krwinek czerwonych jest rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. Około 80% wytwarzanej w organizmie człowieka erytropoetyny pochodzi z nerek, a niemalże cała reszta, czyli około 20%, jest produkowana w wątrobie...