Kwasy tłuszczowe

Polskie masło z kwasami omega-3 obniża ryzyko zawału serca

.. ...powiedziała Dobrzyń. Kwasy tłuszczowe omega - 3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w..

Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

Kwasy omega-3 w profilaktyce nagłej śmierci sercowej

.. ...dializowanych pacjentów. Kwasy tłuszczowe omega - 3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT ), które znajdują się w różnych produktach spożywczych, między innymi w oleju z ryby, tłustych rybach morskich ( łosoś, dorsz, halibut, makrela, śledź ), nasionach rzepaku, soi i lnu, a..