.. ...działaniem antyoksydantów. Zawarte w herbacie flawonoidy prawdopodobnie zmniejszają ryzyko chorób serca, ale dokładny mechanizm ich działania nie jest na razie znany. Nauka w Polsce PAP, 2010 - 06 - 23..
.. ...zdrowie dzięki zawartości antyoksydantów. Do jego pozytywnych działań możemy zaliczyć m.in. obniżanie ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, redukcję uszkodzenia tkanek, zapobieganie stanom zapalnym i infekcjom. Sok z granatów jest szczególnie polecany cukrzykom i..
.. ...opracowano dietę bogatą w antyoksydanty, wolno wchłaniające się węglowodany, kwasy tłuszczowe omega, produkty pełnoziarniste, probiotyki oraz błonnik. Uczestnicy badania spożywali zatem m.in.: tłuste ryby, kaszę, soję, borówki, migdały, cynamon, ocet i niektóre rodzaje pełnoziarnistego..
.. ...człowieka. Witamina E jest antyoksydantem chroniącym komórki przed utleniaczami. Inną jej rolą jest dostarczanie składników odżywczych do komórek, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych czy ochrona czerwonych krwinek przed przedwczesną degradacją. Bogatym źródłem witaminy E są oleje..
.. ...dowodzą, że zawarte w nich antyoksydanty wpływają korzystnie na serce i zapobiegają chorobom. Orzechy pekan zawierają różne formy antyoksydantu witaminy E, znanego pod nazwą tokoferolu, a także liczne fenole o właściwościach antyoksydantów. Właściwości orzechów pekan. Orzechy te są..
.. ...traktowane jako zagrożenie. Antyoksydanty znajdujące się w wielu produktach spożywczych neutralizują wolne rodniki. Najnowsze badanie przeciwstawia się jednak poglądowi o szkodliwości wolnych rodników, gdyż odkryto, że odgrywają one ważna rolę w fizjologii serca. Szkodliwość wolnych..
.. ...nawet cukrzycy typu 2. Antyoksydanty w orzechach włoskich. Orzechy włoskie przebiły w rankingu orzeszki ziemne, orzechy laskowe, migdały, orzechy pekanowe, pistacje i inne gatunki. Garść orzechów włoskich zawiera dwa razy tyle antyoksydantów niż taka sama ilość innych orzechów. Mimo to..
.. ...tarczycy, która z kolei zwiększa poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, związek ten poprawia czynność śródbłonka, obniża ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów w organizmie. Natalia Świtalska..