Badanie wątroby

Lipemia

Lipemia

.. ...fałszować wyniki niektórych badan laboratoryjnych. Najczęstszą przyczyna występowania lipemii są otyłość i spożywanie tłustych pokarmów. Zaburzenia we wchłanianiu VLDL i chylomikronów mogą także towarzyszyć cukrzycy, chorobie alkoholowej, przewlekłym chorobom nerek, trzustki i wątroby,..

Szmery serca u dzieci

.. ...przepływu krwi. Podstawowym badaniem służącym do oceny szmerów serca jest osłuchiwanie przy pomocy stetoskopu lekarskiego. W zależności do charakteru szmeru, jego występowania względem uderzeń serca, barwy, natężenia i promieniowania do innych okolic ciała ( szyja, łopatki, okolice..

Alat (aminotransferaza alaninowa, ALT)

.. ...podczas standardowego badania ) wzrasta, gdy hepatocyty ulegają uszkodzeniu a ich zawartość, w tym cytoplazma, wylewa się do otoczenia. Poziom Alat wzrasta w chorobach takich jak ostre zapalenie wątroby, stłuszczenie, marskość, także w chorobach autoimmunologicznych dotyczące wątroby, w..

Stłuszczenie wątroby

.. ...Podstawą rozpoznania są badania biochemiczne, badanie USG oraz ewentualna biopsja. Konieczne jest wykluczenie wszelkich innych przyczyn przewlekłego zapalenia wątroby, przede wszystkim etiologii wirusowej. Leczenie stłuszczenia wątroby. Podstawą leczenia stłuszczenia wątroby jest walka z..

Lepsza diagnostyka choroby wieńcowej serca

.. ...obojętne dla zdrowia osoby badanej, a co więcej, nie tworzą łatwego w interpretacji obrazu układu krwionośnego serca. Wynika to z faktu, iż substancje te z trudem są wymywane z układu krwionośnego oraz z wątroby, a to zaburza obraz i utrudnia interpretacjęábadanego serca. Naukowcy z..

Echo serca - Str. 33

.. ...taki jak w poprzednim badaniu to bardzo niewielka róznica, a przyczyną jego powiększenia jest najpewniej nadciśnienie tętnicze. EF pewnie liczone * aparaturowo * tez prosze sie nadmiernie nie martwic ASAT , Alat bardziej wskazują na uszkodzenie wątroby , prosze pomysleć o ewentualnej..

Echo serca - Str. 59

.. ...moja corka roczek miala badanie Echo serca i nie moge zrozumiec tego opisu prosze o interpretacje: FOP/ASD II fizjologiczne IT,IP. Fizykalnie:2tony prawidłowe, szmer skurczowy2/6 wzdłuż LSE o charakterze szmeru przygodnego ,max w punkcie ERBA.Tętno udowe + wątroba pod łukiem. Echo: Situs..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 761

.. ...wątroba. Wczoraj miałam badanie wątroby i nic... Ja myslę że potrzeba duzo czasu żeby pozbyć się w 95% choroby a te 5% zawsze zostanie. Do przerażona Słuchaj znajdziesz na necie wiele psychologów wiele grup psychoterapeutycznych tym bardziej że mieszkasz w dużym mieście, proponuje pierw..

Opis kardiogramu (EKG)

.. ...skierował mnie na różne badania: morfologia, OB, mocz, próby wątrobowe - wszystko Ok. Wykrył też nadciśnienie 150/100 i kazał skontrolować. Podczas drugiej wizyty ciśnienie wciąż było wysokie zleci więc badanie dna oka i ekg. Dno oka jest bez zmian natomiast ekg już nie jest idealne...

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 3

.. ...się pod kątem WZW B ( badanie HBS, kosztuje 10 - 15 zł ). Jeśli jest ok. - super, zaszczepcie się przeciw WZW B i szukajcie innych przyczyn złych wyników. Niezależnie od WZW - ochrona naszej wątroby to przede wszystkim zdrowa dieta ( o tym juz pisano wczesniej ). Leki: niestety nie ma..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 4

.. ...kilka miesięcy , przed badaniem najlepiej nie jeść 12 - 14 godzin to b. ważne, i dalej z tym walczymy bo 520 to jeszcze nie taki wynik jak powinien być. pozdrawiam i życzę dużo zdrowia TO JESZCZE RAZ JA , zgadzam się ALA,mój mąż też brał limphatyl i inne - bez efektu nie pomogło nic,..

Pulsowanie w brzuchu - Str. 3

.. ...przedstawione przez Was badania i nic. Oprócz stłuszczenia wątroby ( z powodu niedoczynności tarczycy ) nie mam nic. Mam sporą nadwage i ogromny grzuch, a mimo to te ruchy są znakomicie widoczne nawet przez ubranie! Aaaa... nie wspomniałam, że niedoczynność tarczycy mam od 8 lat,..

Bóle w lewym boku

.. ...to może być i jakie badania najlepiej zrobić.Dziękuję i Pozdrawiam. Witam mi sie wydaje że to może być wątroba bo moja ciocia takie coś miała najlepiej jest sie zgłosić z tym do lekarza on będzie wiedział jakie badania przeprowadzić Anita zapoznaj sie z anatomią wątroba jest po prawej..

Nerwica serca?! ktoś z Was to ma? - Str. 130

.. ...skuteczny. Co roku robię badania wątroby ( usg ,testy wątrobowe ) i wszystko jest w najlepszym porządku , więc działanie uboczne na wątrobę nie jest widoczne. Lek ten świetnie współpracuje z Hydroxyzyną ( hydroxyzyna nie uzależnia , działa rozluźniająco na napięte mięśnie,ma działanie..

Migotanie przedsionków - ablacja - Str. 72

.. ...roku na kompleksowe badania pod kątem wydolności serca i jest super jak mówi mój kardiolog a i tak się czuję.Częstotliwość napadów się zmniejszyła oraz długość ich trwania . Wątroba ,trzustka,żołądek funkcjonują jak najbardziej prawidłowo i to jest zasługa mojego lekarza, który nie..

Pierwotne nadciśnienie płucne - Str. 13

.. ...nizsze bo juz wstepne badania z krwi wykazaly pogorszenie jakis parametrow. pozdrawiam, Ewelina Trzymaj sie Ewelino... Cześć. Miałam echo serca ok. 1,5 roku temu z powodu poszerzonej żyły głównej dolnej i granicznych żył wątrobowych ( usg jaby brzusznej, zgłosiłam się z bólem brzucha po..

Silne kłucie i bóle pod prawą łopatką

.. ...lekarza.Wysłała mnie na badania laboratoryjne.Okazało się,że próby watrobowe były złe.Wcześniej nie miałąm pojęcia,że wątroba w tym miejscu moze dawać dolegliwości.Podleczyłąm się trochę i wszystko wróciło do normy.Nie martw się na zapas.Pozdrowionka. witam!Tydzień temu przeziembiłam się..

Jaki lekarz? zanim wątroba mi wysiądzie od leków przeciwbólowych

.. ...rozmazem i CRP - wyniki badania krwi.A może siedzisz przy komputerze non stop?Od tego może wysiąść szyjny. a ja bym zrobiła EEG. niewielki koszt, nieinwazyjne. po co odrazu rezonans? Tak, objawy typowe przy problemach z kręgami szyjnymi. Zrób niezbędne badania ale również zadbaj o zdrowy..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 342

.. ...porobił ci wszystkie badania.I nie martw się od tego się nie umiera.A to kołatanie po jedzeniu jest spowodowane tym,że jak się przejesz albo zjesz coś ciężko strawnego to wątroba ci troszkę sie podniesie albo podpuchnie i ucisk jest na serce ale nie ma się czym martwić na prawdę; ) Byłam..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 751

.. ...przestałam chodzić i robiłam badania na własną rękę , nawet takie których ona mi nie chciała zrobić gdyż twierdziła że muszę leżeć w szpitalu , bo nie da się ich inaczej zrobić . Wszystkie zakażne wirusowe zapalenia mam wykluczone badaniami , Usg w normie - tylko próby wątrobowe skaczą (..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 995

.. ...spychactwa . Mam porobine badania na WZW typu B , typu C ( nawet metodą genetyczną ) wykluczone chorby immunologiczne ( wątroby , bo w tarczycy niestety immunologia zawiodła i wyniki podwyższone ) . Wszystkie wyniki ujemne . Kasy wydałam multum , ale suma sumarum - okazuje się iż mam..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 1206

.. ...lat raz w roku robili badania kontrolne. Guz sobie rósł, rósł. Po śmierci mojej mamy, dosłownie miesiąc po, kazałam tacie zrobić kontrolne badania, jak co roku. Niestety guz był już dość duży i chirurg skierował Go do poradni wątrobowej. Tam zrobino markery i szybko operacja. Niestety za..

Postępujące osłabienie, obniżona temperatura ciała i zimne poty - Str. 6

.. ...normie. Robiłem też badanie krwi i tu moja hemoglobina jest wysoka. Biorę też leki na rozrzedzenie krwi. Badałem cholesterol i próby wątrobowe - też w normie. OB w pierwszym badaniu 3 w drugim badaniu po miesiącu 9. Byłem też u dentysty ale nie mam żadnego stanu zapalnego. Jestem wysokim..

Nerwica w ciąży - Str. 124

.. ...czas działa, robiłam badania wątrobowe są o.k., więc chyba nie szkodzi tak bardzo. mojej koleżance zaszkodził, bo wywolywał okropny bol głowy, ale poza tym nie slyszałam o skutkach ubocznych. Hej! Czy ktoś zna opdpwiedź na pytanie, dlaczego to życie jest takie beznadziejne??? Ehhh, może..

Swędzenie skóry na całym ciele - Str. 4

.. ...wspólnego ze swędzeniem, ale byc może ktoś miał podobnie. Wyczytałem, ze przy swędzeniu warto zrobić badania na wątrobe i tarczyce jeszcze nie zrobiłem, ale na pewno zrobie w najbliższym czasie: - ) pozdr..

Świąd nóg

.. ...przeciwciała mitochondrialne AMA, próby wątrobowe a przede wszystkim kwasy żółciowe we krwi? Gdyby ktoś chciał to służę moją skromną wiedzą na ten temat, bo sama wiem co to za koszmar, mój nr gg: 2233702 : )..

Nerwica i świąd nog - Str. 2

.. ...Czy robiliście sobie badania na przeciwciała mitochondrialne AMA, próby wątrobowe a przede wszystkim kwasy żółciowe we krwi? Hej, ja też mam świąd skóry całego ciała i wciąż nie wiem od czego. Zastanawiam się, czy to może być na tle nerwowym. Mam IgE całkowite ok. 700% ponad normę, ale..

Ból między żebrami

.. ...robiłaś może jakies badania? warto by było wybrać się do lekarza może kardiolog?jeszcze jedno czy to kucie?i czy prominiuje?wiele chorób się tak objawia wątroba,trzustka a może woreczek żółciowy?pozdrawiam ja cierpię na nerwicę lękową tak jak moja porzednicza fakt przy nerwicy tez..

Wątroba i zbicie TBIL

.. ...dodam, że mam 26 lat a badania muszę powtórzyć dokładnie za tydzień z wyników tyle wiem, że mam ponad normę TBIL a co z tym robić to już ciężko było się dowiedzieć:( ( znajomy poradził mi Essentiale Forte i dzisiaj je zakupiłem i stosuję 3x2 dieta też zmieniona typowo pod wątrobę A do..

Nerwica? z czym to się je? jak sie zachować? jak to ugryźć?

.. ...trafić do szpitala na badania kontrolne w związku z cukrzycą. moja pani doktor od cukrzycy powiedziała że przy okazji zobaczymy czemu to ciśnienie skoczyło. w szpitalu zrobili mi ekg, usg brzucha, wątroby, serca, prześwietlenie klatki piersiowej, dokłądne badania krwi i moczu. cięnienie..

Czy ja przesadzam? musze uwierzyć w siebie, że nic mi nie jest?

.. ...czasie zrobiłem wszystkei badania o jakich słyszałem, więc: OB, Morfologia, próby wątrobowe, hormon tarczycy, jakieś EKG po drodze, znów OB, próby na pasożyty w kale, na Lamblie w kale, krew utajoną - WSZYSTKIE wyniki wzorcowe, jak z ksiązki, Po kilku tygodniach, a więc i diety,schudłem..

To nerwica czy co innego?

.. ...porządku, rytm zatokowy. Badanie płuc też wykazało, że wszystko jest w normie. Gdy byłem u pulmonologa to zbadał mi objętość płuc i miałem poniżej średniej, ale też w normie. Teraz z kolei czekam na wynik badań krwi, aby nie sprawdzić, czy to nie idzie od wątroby. Naprawdę, nie wiem co..

Zgrubienie po prawej stronie brzucha i gorączka

.. ...nie musi.Czy robiłaś badania na wirusz wątroby typu B oraz C.? babka z bagien nie, nie miałam tych badań robionych, a radzisz mi takie zrobić?? i dlaczego o nich pomyślalaś?? Bardzo boję się tego tętniaka ( też o nim myslałam ). Pocieszam się tym, że półtorej miesiaca temu nic nie..

Różne pobolewania i złe samopoczucie, nerwica?

.. ...sprawdzic, zrob podstawowe badania, jak beda ok to cie uspokoi i lepiej sie poczujesz. zrób badania Hbs,OB morfologia ,płytki,poziom elektrolitów,cukier,cholesterol,Alat,Aspat.,Mocz.No i z wynikami na drugi dzień do lekarza. może to cos z wątrobą jest?Jak zrobisz te badania ,to się..

Ile należy zapłacić za operacją wymiany zastawki aortalnej? - Str. 2

.. ...dokumentacja ) aktualne badanie HBS ( dokumentacja ) Przypominamy! Badanie krwi w kierunku HbsAg jest ważne 3 miesiące. po ujemnym wyniku badania HBs prosimy o wykonanie, co najmniej 3 - krotne, szczepienia przeciw WZW typu B – wirusowemu zapaleniu wątroby ( dokumentacja ), wg..

To wątroba czy cos w tych okolicach.

.. ...same bad. krwi? Tylko badanie krwi. Wczesniej sie strasznie doprawilem bo pilem spirytus przemyslowy a jeszcze wczesniej chyba ze 3 lata palilem marihuane spieprzylem sobie caly uklad nerwowy schudlem prawie 15 kg bo nic nie jadlem oprocz slodyczy, mialem wrzody i od tametj pory jest ze..

Wrażenie, że serce staje na ułamek sekundy

.. ...alkoholu.Zrób badania krwi pokazujące stan wątroby.Byc moze sa jakies zaburzenia w pracy watroby i nie tolerujesz alkoholu. może się zatrułeś Piwo wypłukuje potas i musi pare dni minać zeby go uzupłnic..

Interpretacja Echo serca u dziecka

.. ...moja corka roczek miala badanie Eco serca i nie moge zrozumiec tego opisu prosze o interpretacje: FOP/ASD II fizjologiczne IT,IP. Fizykalnie:2tony prawidłowe, szmer skurczowy2/6 wzdłuż LSE o charakterze szmeru przygodnego ,max w punkcie ERBA.Tętno udowe + wątroba pod łukiem. Echo: Situs..

Nerwica czy chora watroba?

.. ...zrób badania krwi na wątrobę. a moze to od czestej masturbacji?bo wstyd sie przyznac ale taka miala miejsce. :/ jem sylimarol ale narazie to nie widze jakiejs specjalnej poprawy.mial ktos taki przypadek?..

Drętwienie

.. ...to też wątrobę. Wynik badania krwi na wątrobę - CK - kinaza kreatyny po 2 miesiącach brania leku sześć razy przekroczyła górną granicę normy.Lekarz lek odstawił.Przeszedł na dietę obniżającą cholesterol i do tej pory się tak odżywia,ale uszkodzenie wątroby zostało.Nogi wróciły do normy..

Nasze lęki - nasze życie

.. ...nie wiem, porobiłam badania i wszystko było w porządku, a ataki miałam tylko w stanie stresu, na szczęście ostatni miałam ponad rok temu, a pierwszy w 2005 r., tyle, że się nauczyłam, kiedy wziąć leki przeciwpadaczkowe, choć powinnam brać ciągle, ale już mam tak dość tych wszystkich..

Chora wątroba czy coś innego ?

.. ...,odstawiłam i ponowiłam badanie. I mam takie wyniki poza normą: PDW 14,8 ( 9 - 14 ) Hdl chol 78.4 ( 45 - 65 ) Aspat 60 ( 0 - 31 ) alat 88 ( 0 - 34 ) OB mam 6. a inne wyniki to: Bochemia badanie na watrobe glukoza 94mg /dl ( 74 - 106 ) mocznik 26 mg/dl ( 13 - 43 ) kreat. 0.77 ( 0.60 -..

Niskie tętno

.. ...przyczyn.Radziłabym wykonac badania podstawowe morfologię,poziom elektrolitów, TSH - tarczycy, poziom cukru i cholesterolu oraz próby wątrobowe i udac się do lekarza .Ja niestety choruję na nadczynnosc tarczycy i serce mi kołocze 120 do 140/min. ciągle nawet w spoczynku i w nocy i dzien..

Proszę o wyjaśnienie

.. ...serduszka i w czasie badania może powodowac szmery. przez taką budowę jest narażona na arytmie serca. jej ostatnie wyniki czynność serca 112/min. miarowa sinica( - ) duszność( - ) tętno udowe( ++ ) granica serca - N mruk skurczowy( - ) wątroba - szmery pE 2/6.nie wiem co to za wada i czy..

Czy to są objawy nerwicy?

.. ...zrobione wszystkie możliwe badania na oddziele kardiologicznym i neurologicznym, wszystko wyszło dobrze. lekarze stwierdzili, że jestem zdrowy. wyniki badań krwi też ok, jedynie podwyższone były próby wątrobowe. następnie trafiłem do lekarza rodzinnego z objawami lęku, duszności i bólu w..

Złe wyniki-młody wiek

.. ...Zrobiłem podstawowe badania krwii: bilirubina 1,84 ( 0,2 - 1 ) ALT 80 ( 0 - 41 ) AST 39 ( 0 - 40 ) amylaza w surowicy 63 ( 28 - 100 ) Białko c - reaktywne 1,1 ( 0 - 5 ) Podwyższona bilirubina wkazywała na wątrobę. Zrobiłem USG jamy brzysznej. Usg wskazało na rozlane zaawansowane..