Białko we krwi

Hipoksja

.. ...osteoartropatia przerostowa - nadmierny rozrost tkanki kostnej; krwioplucie. Leczenie hipoksji. Korekcja wady serca. W przypadku gdy korekcja nie przynosi poprawy utlenowania serca leczenie jest zachowawcze...

Nadciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży

Nadciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży

.. ...tętniczemu towarzyszy białkomocz, obrzęki, zaburzenia krzepnięcia krwi, upośledzenie funkcji wątroby i nerek. Zasady postępowania przy nadciśnieniu w ciąży. lekiem z wyboru w pierwszej kolejności jest metyldopa i/lub hydralazyna; w dalszej kolejności beta - blokery kardioselektywne i..

Wpływ białka sojowego na poziom cholesterolu we krwi

Wpływ białka sojowego na poziom cholesterolu we krwi

.. ...spożycie 25 - 50 gramów białka sojowego dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Działanie to widoczne jest szczególnie u pacjentów ze znacznie podwyższonym poziomem LDL. Dieta bogata w białko sojowe zmniejsza także stężenie całkowitego cholesterolu ( Tchol..

Klindamycyna (Clindacin, Clindamycin, Clindo, Dalacin C, Dalacin T, Klimicin)

.. ...stawów, uszkodzenie układu białych krwinek ( mija po odstawieniu leku ) - powikłania te są rzadkie. Drogę podania i dawkę dobiera się w zależności od wieku i rodzaju zakażenia. Preparaty zawierające klindamycyne mogą różnić się obecnością różnych substancji pomocniczych, nie należy..

Lipemia

Lipemia

.. ...frakcji, objawia się białawym lub mlecznym zabarwieniem osocza krwi. Kolor ten wynika z wysokiej zawartości tłuszczy i jest nie tylko objawem zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu, ale również może fałszować wyniki niektórych badan laboratoryjnych. Najczęstszą przyczyna występowania..

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

.. ...), leukocytów, czyli białych krwinek ( strona biała ) oraz trombocytów, czyli płytek krwi. Erytrocyty ( RBC - red blood cells ) u zdrowego człowieka występują w ilości od 3,5 do 5,5 milionów na mililitr. Dokładne normy mogą się różnic nie tylko z uwagi na płeć badanego człowieka, ale..

Syndrom białego fartucha

Syndrom białego fartucha

.. Syndrom białego fartucha to żartobliwe określenia sytuacji, w której wyniki pomiarów wartości ciśnienia tętniczego danego człowieka są wysokie i niepokojące w warunkach gabinetu lekarskiego, nie odbiegają natomiast od normy, gdy pacjent dokonuje samodzielnych pomiarów w warunkach domowych. Ciśnienie tętnicze..

Budowa krwi

Budowa krwi

.. ...układu fibrynolitycznego, białka ( głównie albuminy ), hormony, lipidy, jony ( przede wszystkim sód, potas, magnez i wapń w odpowiednich stężeniach ), glukoza, przeciwciała, wiele substancji biochemicznych jak mocznik, kreatynina czy bilirubina, liczne enzymy jak choćby aminotransferazy...

Insulina

.. ...węglowodanowe, lipidowe i białkowe, jest bardzo istotnym hormonem anabolicznym regulującym prawidłowy metabolizm ustroju. Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, najbardziej znany efekt działania insuliny, jest wypadkową licznych reakcji przebiegających dzięki odpowiedniemu stężeniu tego..

Terapia genowa w kardiologii

.. ...ekspresję ( produkcja białek zakodowanych w genie jest krótkotrwała - PAP ) tych nowych genów i być może ta ekspresja jest zbyt krótka, by uzyskać istotny efekt terapeutyczny, np. wytworzenie nowych, w pełni funkcjonalnych naczyń krwionośnych w mięśniu sercowym po zawale serca - tłumaczy..

Trombopoetyna chroni serce po zawale

.. ...Trombopoetyna, naturalne białko, które wpływa na procesy krzepnięcia krwi i jest stosowane w leczeniu chorych na raka, może chronić serce przed skutkami zawału - wskazują amerykańskie badania, o których informuje pismo Cardiovascular Research . Zawał serca to martwica fragmentu mięśnia..

Białko PKC alfa sposobem na zakrzepy krwi

.. ...przez płytki krwi. Gdy je usunąć, zakrzepy przestają powstawać - ale nie jest zaburzone krzepnięcie w razie zranienia. Kwestią czasu pozostaje opracowanie odpowiednich leków hamujących działanie PKC alfa...

Ciśnienie krwi jest uwarunkowane genetycznie

.. ...dotyczą genów, kodujących białka produkowane głównie przez serce i ściany naczyń krwionośnych - tzw. peptydy natriuretyczne. Białka te są odpowiedzialne między innymi za regulację wydalania soli z moczem. Już od czasu odkrycia, że serce wydziela peptydy rozszerzające naczynia krwionośne..

Chipsy szkodzą sercu

.. ...zapalne w organizmie, tj. białka C reaktywnego ( CRP ) oraz interleukiny 6 ( IL - 6 ), jak również utlenionej postaci tzw. złego cholesterolu ( LDL ). Wszystkie te substancje są znane z tego, że przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Nasze badania wykazały, że..

Wyhodowano fragment mięśnia sercowego

.. ...z dodatkiem fibryny, białka, które umożliwia krzepnięcie krwi. Dodatek pomocniczych komórek sercowych - fibroblastów - skłonił komórki macierzyste do przekształcenia się w uporządkowaną tkankę złożoną z kardiomiocytów - komórki mięśnia sercowego. Bez fibroblastów powstawała tylko..

Kołatania, ablacje - okiem dochtora - Str. 16

.. ...morfotyczne - czerwone, białe ciałka krwi i płytki. i chociaż są one bardzo małe - w niektórych sytuacjach - mogą mieć trudnosci z przepchaniem się przez najdrobniejsze światło naczyń - a kiedy dojdzie do zatkania naczynia krwionośnego - dochodzi do niedokriwenia zaopatrywanego przez nie..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 242

.. ...drugi Tatarem a prababcia Białorusinką a więc taka mieszanka egzotyczna ze mnie: ) ) i chyba mam coś we krwi bo uwielbiam Czeremszynę i Hutir - młodzi ludzie śpiewający dawne pieśni we własnej aranżacji...

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 705

.. ...kawa, alkohol, nadmiar białka, biała mąka ), unieczynnia ją nabiał. Zjedzony magnez ( z preparatu czy z produktów spożywczych ) pozostaje we krwi nie mogąc się wchłonąć bez B6, ale że jego stężenie we krwi musi być stałe dla prawidłowej pracy serca, uwalniana jest histamina, która..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 777

.. ...czyli zbyt duża ilość białych krwinek. Wysępuje wtedy wysokie OB i CRP - charakteryzujące stany zapalne w organiźmie.Mogą też wystąpić zaburzenia proporcji w segmentach. Sama morfologia nie wykrywa raka ale daje podstawę do szukania zagrożeń, między innymi raka. Morfologia krwi i analiza..

Chelatacja - Str. 16

.. ...ostra niewydolność nerek białkomocz, czynna gruźlica, częstoskurcz komorowy, hypomagnezemia. Objawy niepożądane: Uszkodzenie nerek o obrazie klinicznym do zespołu nerczycowego, krwiomocz, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, ogólne osłabienie, uczucie zmęczenia, skurcze mięśni...

Kardiomiopatia rozstrzeniowa

.. ...wirusami. Stale powiększone białe krwinki ok 22 tyś. czy u was temu też towarzyszy zwiekszona leukocytoza? Dajcie znać ile czasu trwa zapalenie mięśnia sercowego i czy temu towarzyszy zwiększona leukocytoza ( jezeli wiecie ). Pozdrawiam Michał witam Michał niestety nie umiem ci..

Sztuczna zastawka i normalne życie - Str. 6

.. ...mama choruje jeszcze na białaczke i ma raczej niskie płytki krwi może dzięki nieszczęsciu nie doszło jeszcze do większego nieszczęścia? Na końcu prosiłbym was o odpisywanie na http://forum.kardiolo.pl/temat4484.htm gdzie założyłem nowy wątek poświęcony tej sprawie a nie chce 2 takich..

Nerwica - czy na pewno? - Str. 148

.. ...wyszły złe wynki moczu ( białkomocz,krwinkomocz+nadcisnienie ) dostaję paranoi non stop.Niby tego białka u mnie dużo nie jest ( tak uspokaja nefrolog ) ale sie martwię.No i zrobiłam ekg, i usg brzucha i tsh..i kreatynine..i wyszła niedoczynność tarczycy i ostre zapalenie kłebuszków..

Dodatkowe skurcze - Str. 302

.. ...liczbę czerwonych i białych ciałek krwi, stężenie hemoglobiny, szybkość opadania krwinek, ciśnienie krwi, objętość krwi, zawartość białka w osoczu, ukrwienie mózgu, przepuszczalność tkanek, rytm serca, wydzielanie hormonów, odporność temperaturę ciała, wydolność wątroby i nerek, napięcie..

Jakie pokarmy mają wpływ na krzepnięcie krwi?

.. ...witaminy mają : kalarepa, kalafior, pomidory, truskawki i watróbka. Troche mniej, ale też sporo jest w brokułach, rzepie, szpinaku, sałacie, kapuście, awokado, brzoskwiniach, ziemniakach i w białku jaj...

Obsługa ciśnieniomierza krwi

.. ...wiem o co chodzi z tą białą naszywką z opisem ) [URL=http://img224.imageshack.us/my.php?image=20070404064412yg1.jpg][IMG]http://img224.imageshack.us/img224/3734/20070404064412yg1.th.jpg[/IMG][/URL] Za ewentualne odpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrawiam ! sorry , poprawny link do zdjęcia..

Drżenie ciała, mięśni, juz sama nie wiem jak to nazwać - Str. 28

.. ...słodycze, kawa, alkohol, biała mąka, nadmiar białka ), unieczynnia ja też nabiał. Ponieważ we krwi stężenie magnezu musi być stałe dla prawidłowej pracy serca, a nie może on przejść do tkanek, więc jest produkowana histamina, pobudzająca m.in. adrenalinę - to właśnie zestaw objawów..

Ucisk, gula w gardle - Str. 9

.. ...gardła kawałki czegoś białego i jak to wykrztusze jest lepiej Ale ogólnie jest fatalnie, nadmienię, że jestem badany u lekarza 2x w tygodniu z powodu innego schorzenia ( problemy ze stawami ), więc jestem po prostu doglądany prawie non stop, badania krwi co miesiąc, laryngolog kiedy..

Wyniki badań krwi - prośba o interpretację

.. ...Niepokoją mnie proporcje białych ciałek - bardzo proszę o interpretację, szczególnie, że mój lekarz rodzinny jest na urlopie a trochę się niepokoję. Z góry bardzo dziękuję. Wyniki: cholesterol 237 mg/dl chol. HDL 31 chol. LDL 152 triglicerydy 269 HBA1c 10% HTC 46% RBC 4.79 HGB 15.7 WBC..

Napady słabości, lekkie drętwienie prawej strony ciała - Str. 3

.. ...sobie wkręcać raka, białaczke... wszystko co tylko możliwe.To wkręcanie okazało się najgorsze i zapoczątkowało u mnie nerwice. Badania krwi i USG brzucha wyszły mi dobrze, ale znerwicowanego człowieka nic nie pocieszy... Z każdym bólem chociarzby palca chciałam iśc do lekarza. Od..

Wynik moczu negatywnie

.. ...własciwy - 1.030 pH - 6.0 białko - nieobecne glukoza - nb. mg/dl urobilinogen - 0.2 EU./dl 0 2 ~ bilirubina, ciala ketonowe,azotyna - nieobecne nablonki plaskie - pojedyncze w.p.w. krwinki biale - poj w.p.w. pasma sluzu - nieliczne bakterie - nieliczne w prep. ps jestem sportowcem i..

Akcjia *Krew ratuje życie* w Gdańsku

.. ...krwi nie było ) ,zaczęły tak jakby drętwieć i strasznego wysiłku wymagał ode mnie wykonanie jakiegoś ruchu nimi, po jakiś 15 min powoli zaczęły przechodzić mi te objawy. Mam się martwic czy to normalne?..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 928

.. ...Dandy , tak ma skaze białkową .Wystarczy że zje małe ilości nabiału i dostaje skazy na policzkach , swędząca skóra i lużniejsze kupki . Dłuższe podawanie nabiału skończyło się kiedyś krwią w kale . Ma już niedługo 4 latka , a poprawy nie ma , więc boję się że jej tak zostanie . Czesc..

Morfologia krwi - wyniki

.. ...Morfologia: - krwinki białe WBC - 10,04 [ 10^3 / ?l ] ( podwyższone ) - krwiniki czerwone RBC - 5,50 [ 10^6 / ?l ] ( górna granica normy ) - hemoglobina HGB - 16,00 [ g / dl ] - hematokryt HCT - 48,10 [ % ] - MCV - 87,8 [ f ] - MCHC - 33,3 [ g / dl ] - MCH - 29,2 [ pg ] - PLT - 283 [..

Postępujące osłabienie, obniżona temperatura ciała i zimne poty

.. ...kontrolować OB i tzw. białko ostrej fazy co może świadczyć o stanie zapalnym, ale nie jest też do końca wyrocznią. Jeśli coś ci sieje do organizmu jest ryzyko wielu groźnych chorób. Czasami warto zrobić wówczas tzw. seryjne posiewy ze krwi pobieranej w czasie wzrostu gorączki. Jeśli w..

Nerwica w ciąży - Str. 31

.. ...przeźroczystego do mlecznego - białego. I nic a nic nie śmierdziały czy coś. Urodziłam synka na drugi dzień po tej wizycie. Po dwóch dobach zrobili mu badania krwi na żółtaczkę i przy okazji CRP. Niestety wynik CRP był za wysoki - 12. Norma to max.5. Musieliśmy zostać dłużej w szpitalu...

Nerwica w ciąży - Str. 61

.. ...przestraszyłam. Krwinki białe 3 - 6 wpw, krwinki czerwone 2 - 4 wpw. Czy to normalne? Wczesniej takich nie mialam. Czesc Asiu dziekuje za odpowiedz...przegladalam inne tematy o nerwicy serca i niektore osoby odczuwaja rozne bole przy nerwicy...ciezko stwierdzic co jest przyczyna wiec..

Nerwica w ciąży - Str. 96

.. ...po wyniki za dużo mam białych ciałek krwi ale mówią że w ciąży to normalne mogą być różne wyniki napisz mi jakie leki bierzesz i jak tam dzidzia czekam pozdrawiam pa. Cześc Kasia ja zaczełam dzisiaj 16 tydzień wczoraj po wizycie wporządku z dzidzią wszystko okej. Pytałam o to czy doktor..

Nerwica w ciąży - Str. 186

.. ...czerwone 4305000 Krwinki białe 7200 Dziewczyny czy to sa dobre wyniki bo w ciązy robiłam pierwszy raz. Pozdrawiam... Czesc mala.To Cie pociesze,napewno masz lepsze wyniki niz ja.Dzisiaj włąsnie odebrałam moje wyniki bo w poniedzialek ide do gina i sa nastepujace: Hemoglobina - tylko..

Bóle serca mogą być powiązane z krwią?

.. ...utrudnieniu odpływu moczu Wlasciwie to jeszcze nie powod do paniki ,ale na wszelki wypadek zrobic bedzie lepiej szersze badanka samo cisnienie przy takiej gestej krwi jeszcze w normie jest. POZDRAWIAM..

Hematologia - interpretacja

.. ...Czerwone 4,78 Krwinki białe 7,3 MCHC 34,8 MCH 31,4 LYM 21,9 MXD 13,2 % NEUT 64,9 Płytki krwi 159 ul LYM 1,6 ul MXD 1,0 ul NEUT 4,7 ul MCV 90,2 fl RDW 12,9 PDW 14,7 fl MPV 11,4 P - LCR 36,5 OB 10/20 Dodam ze lekarz na bilansowych badaniach wykryl wole ( cos z tarczyca ). Co dalej z tym..

Interpertacja wyników badania krwi

.. ...tkanek, kwasicą metaboliczną lub oddechową, zmniejszonym nerkowym wydalaniem, ostrą niewydolnością nerek, pierwotną niedoczynnością kory nadnerczy ( choroba Addisona ), leczeniem indometacyną, Kaptoprilem..

Problemy ze wzrokiem i drętwienie lewej ręki

.. ...z krwią podniesione białe krwinki - które moga sie podnosić pod wpływem wysiłku lub wysokiej temperatury - to może byc przyczyną. Generalnie Aura pojawia sie jesli dochodzi do zamkniecia swiatła naczynia a mają na to wpływ parametry krwi. Natomiast prosze nie faszerujcie się..

Interpretcja badania krwi, mam guzy tarczycy

.. ...hormonów w powiązaniu z białkami, są mało dokładne i właściwie nie powinny być już stosowane. Dlatego teraz zleca się badania tzw. wolnych hormonów: FT3 i FT4. Nazwy są podobne i łatwo je pomylić. M, masz rację, na pewno Czarnobyl zrobił swoje. To nie jest przypadek, że w ostatnich..

Morfologia krwi i badanie moczu - jestem zaniepokojona

.. ...[1,015 - 1,025] ph 5 [7] biało - nie wykryto glukoza - w normie ketony - nie wykryto urobilinogen - w normie bilirubina - 1 mg/dl leukocyty - nie wykryto erytrocyty - nie wykryto nitraty - nie wykryto kwas askrobinowy - nie wykryto nie wiem co moze być powodem troche zawyzonych wynikow,..

Brak acenocumarolu przez 6 miesięcy

.. ...mama choruje jeszcze na białaczke i ma raczej niskie płytki krwi może dzięki nieszczęsciu nie doszło jeszcze do większego nieszczęścia? a żadnych innych leków typu heparyna nie bierze a co do pomyłki lekarza to faktycznie mi to trudno wyjaśnic jak mogło do tego dojśc. Ale czy jak już..

Nerwica, przepona, żołądek?

.. ...od jakiegos czasu mam biały nalot na języku, biore leki antygrzybiczne jak narazie nie pomagaja tak wiec może to cos nie tak z żołądkiem?. miałem robione echo, badanie krwi, ekg które nic nie wykazały. Takie nagłe ataki zdarzają mi sie jak narazie ok raz - dwa w tyg. lecz jakos daje do..

Serce

.. ...takim szybkim bicu, mam biały język który robi sie jeszcze bardziej biało zielony po kawie, alkoholu, czekoladzie.A także dziwne bole w klatce, na plecach i pod pachą ale tylko po lewej stronie. Biore magnez, potas i wit z grupy B, brałem leki antygrzybiczne - nie pomogły. Ecgo serca nic..

Objawy niedoboru potasu

.. ...jakieś latające plamki białe przed oczyma podobno to drobinki krwi w oczach czy to prawda niewiem, Zamiast się pytać idź kup związek potasu w sklepie chemicznym i łykaj ze 3 gramy dziennie.Oczywiście nie chodzi o cyjanek albo arsenian potasu ale coś zdrowszego. Objawy, które opisujesz..

Bardzo niskie płytki krwi i czerwone krwinki

.. ...RBC - 1,7 mln/mm3 [norma 4,5 - 5,5] WBC - 3,3 mln/mm3 [norma 4,0 - 10] OB - 110 Co mogę wiecej zrobic oprócz podawania krwii ? ,,Pau d * Arco * * . mleczko pszczele pobudza wydzielanie krwinek białych...

Wyniki badań krwi i moczu

.. ...Ciężar właściwy: 1.019 Białko: nieobecne Cukier: nie wykryto Bilirubina: nieobecna Urobilinogen: w normie Ciała ketonowe: nieobecne Nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia Leukocyty: obecne w polu widzenia w ilości 1 - 3 Kryształy ( 1 ) szczawiany wapnia ... pojedyncze w preparacie..

Jaka przyczyna?

.. ...wykryli ostatnio za duzo białych krwinek , poprawiłem test krwi i wyszlo ok wiec juz nie wiem nic . Siedze na zwolnieniu w domu bylem w instytucie Kardjologi w Dublinie zrobili mi EKG ,HOLTER,ECHO SERCA , rozmawiałem z Profesorem i nic jest ok Serce jest ok Żyły wszystko jest ok..

Co to moze byc ,czy to na tle nerwowym

.. ...wykryli ostatnio za duzo białych krwinek , poprawiłem test krwi i wyszlo ok wiec juz nie wiem nic . Siedze na zwolnieniu w domu bylem w instytucie Kardjologi w Dublinie zrobili mi EKG ,HOLTER,ECHO SERCA , rozmawiałem z Profesorem i nic jest ok Serce jest ok Żyły wszystko jest ok..

Moje wyniki krwi.

.. ...hemoglobina hgb 17.5 krwiniki białe wbc 6.0 Wskażniki czerwonokrwinkowe: MCV 83.9 MCHC 36.1 MCH 30.3 RDW - CV 13.8 Płytki krwi PLT 149 MPV 11.0 PDW 12.8 P - LCR 33.7 Rozmaz ( pomiar automatyczny ) Wart.b. LYM 2.5 %LYM 40.9 Mxd 0.5 %MXD 8.7 NEUT 3.0 %NEUT 50.4 BIOCHEMIA Sód w surowicy 146..

Badania krwi i moczu

.. ...ciężar właściwy - 1,010, białko l.ślad, urobiligen - w normie, leukocyty ok.2 - 4, nabłonki płaskie - b.liczne wpw, bakterie - liczne wpw, fosforany bezpostaciowe - liczne w prep. BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ , BĘDĘ WDZIĘCZNA. PS. POMOŻCIE BO SIE BOJĘ. Szczerze mówiąc trudno dla laika..

Drętwienie palców u stóp

.. ...największego ) był cały biały / blady jakby w ogóle krwi tam nie było. Reszta palców była poprostu zimna ii zaczerwieniona aa ten był biały mimo ze nie bylo zimno . Mam 20 lat nie wiem co mam robić. Odstawiłem treningi . Proszę o pomoc . natychmiast do chirurga jedż.Jeśli palce są..

Wykrycie raka

.. ...lub nadmierna ilość białych krwinek tez sygnalizuja, ze cos złego dzieje sie w organizmie, ale nie sa dowodami na powstanie raka.Trzeba porobic kompleksowe badania ( usg, przeswietlenie itd )., , ktore moga potwierdzic obecnośc raka lub go wykluczyc no i te markery..Pozdrawiam. raka płuc..

Złe wyniki-młody wiek

.. ...surowicy 63 ( 28 - 100 ) Białko c - reaktywne 1,1 ( 0 - 5 ) Podwyższona bilirubina wkazywała na wątrobę. Zrobiłem USG jamy brzysznej. Usg wskazało na rozlane zaawansowane stłuszczenie. Dwa dni po badaniach krwii powtórzyłem je w innym ośrodku celem potwierdzenia czy sprawdzenia. Oto one:..