Choroba Hashimoto

L-tyroksyna (Letrox, Eltroxin, Euthyrox N)

.. ...niedoczynnością tarczycy ( np. choroba Hashimoto, stan po nadczynności leczonej całkowitą resekcją, wole nietoksyczne itd ). L - tyroksyna wywiera działanie analogiczne do naturalnego hormonu, przyspiesza procesy przemiany materii, metabolizm glukozy, tłuszczów i białek, podnosi..

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto

.. Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalnie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Organizm chorego, z przyczyn dotychczas niewyjaśnionych, atakuje swój własny narząd przy pomocy układu odpornościowego. W chorobie Hashimoto we krwi krążą przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie i tyreoperoksydazie, substancjom..

Potas - czemu go tak mało? - Str. 2

.. ...nadnerczy,hiperisulinizm,PCO,chorobę Hashimoto.Takie silne skurcze podudzi,bóle ud i skakaniaich mięśni,że z wyciem wyskakuję z wyrka,a potem nie mogę z bólu chodzić.biorę Kalipoz - 4 tabl.dziennie( lek.mi dała,choć w ilotce nie wolno brac go prz chorych nadnerczach! ) i nic,nadal mam..

Niedoczynność tarczycy - Str. 5

.. ...dowiedzialam sie ze to choroba hashimoto. puchne biore furosemid/przepisany przez lekarza/. ciekawe co teraz ze mna zrobia? Basiu - furosemid będzie Ci bardziej wypłukiwał minerały, których i tak masz za mało. Pozdrawiam Do Joli S - WITAJ!!! Jutro rano mam jod o 8 - 30 więc napiszę..

Niedoczynność tarczycy - Str. 10

.. ...- spowodowal u mnie chorobe hashimoto . Od razu zaczelam brac tyroksyne zaczawszy od 50mcg. Co kilka mcy robie badania krwi - wiem ze tyroksyne bede musiala brac do konca zycia - ale co z tego - objawy zaczely ustepowac i poczulam ze odzyskalam siebie!Nawet moje problemy z odpornościa..

Niskie ciśnienie 76/52

.. ...że rozpoznano u mnie chorobę Hashimoto z prawdopodobieństwem podłoża dziedzicznego niskie cisnienie nie jest niczym złym. Dawniej probowano je sztucznie podnosić np przez duże ilości kawy co jak uznano w dzisiejszych czasach bardziej szkodziło organizmowi niż pomagało. niepowinno Cię to..

Nerwica - czy na pewno? - Str. 137

.. ...to nie nerwica, tylko choroba HASHIMOTO!!! To autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, można z tym żyć pod warunkiem prawidłowego leczenia. Niestety, nasi wspaniali lekarze rzadko rozpoznają tę chorobę, nawet endokrynolodzy mają z nią problem. Zwracam się do wszystkich forumowiczów,..

Ucisk, gula w gardle - Str. 5

.. ...waszych problemów nie jest choroba HASHIMOTO. To autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, niestety rzadko rozpoznawane przez lekarzy. Nawet endokrynolodzy mają z nim problem. Aby ją wykryć trzeba zrobić badania krwi: TSH, FT3, FT4 ( hormony ) oraz aTPO ( przeciwciała ). Ostatnie badanie..

Ucisk, gula w gardle - Str. 7

.. ...endokrynologa. Główne objawy choroby Hashimoto, czyli zapalenia tarczycy: - drżenie rąk - drżenie mięśni - nadmierna potliwość - uderzenia gorąca do głowy - bóle i kołatania serca - ucisk, * klucha * w gardle - napady duszności - nudności, brak apetytu - bóle karku - bóle stawów -..

Zła diagnoza? stwierdzono chorobę Hashimoto

.. ...endokrynologa. Stwierdzono chorobe hashimoto( zanik tarczycy ) Biore tabletki od 3 miesiecy i czesc objawow zniknela ale czesc pozostala( lub sie pijawily nowe ) obecnie mam: - ciagle uczucie dusznosci - bole w roznych miejscach klatki piersiowej - bole glowy( glownie z tylu ) - szum w..

Zawroty głowy, zatoki, zmęczenie, osłabienie - Str. 10

.. ...zapalenie tarczycy - choroba Hashimoto. Jej główne objawy: drżenie rąk i mięśni, uderzenia gorąca do głowy, oblewanie się potami, kołatania serca, napady paniki i lęku o życie, bóle karku i kręgosłupa, płaczliwość i rozbicie psychiczne, zaburzenia widzenia, napady duszności, ucisk w..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 417

.. ...zapalenie tarczycy - choroba Hashimoto. Główne objawy: drżenie rąk, bóle i kołatania serca, ataki przyspieszonego bicia serca, napady duszności, ucisk w gardle, płaczliwość, napady paniki i lęku o życie, uderzenia gorąca do głowy, oblewanie się potami, osłabienie, zawroty głowy. Aby..

Płyn z piersi - Str. 4

.. ...zapalenie tarczycy - chorobe Hashimoto, ale stan hormonow poki co w normie. Licze na jakas pomoc .Pozdrawiam cieplo myślę że powinnaś wykonać badanie wydzieliny, wtedy będzie wiadomo jaki jest jej skład,ja miałam podobnie w usg tak jak u ciebie,w mammografii ok,mam też hashimoto i..

Brak tchu i częste ziewanie

.. ...autoimmunologiczne to choroba Hashimoto, którą powinno się leczyć! Wywołuje wiele różnych objawów, m.in. ucisk w gardle. Pozdrawiam. Takie dolegliwości pojawiły się u mnie około 6 miesięcy temu.Akurat były to dla mnie bardzo stresowe dni kiedy pojawiło się niesamowite zmęczenie, brak..

Interpretacja TSH, T3 i T4 oraz ciśnienie

.. ...zapalenie tarczycy - chorobę Hashimoto. Pozdrawiam! Mój błąd. Proszę normy: Tsh 5,05 ( N: 0,27 - 4,20 ) za wysokie t3 6,88 ( N: 2,8 - 7.1 ) górna granica t4 23,45 ( N:12,0 - 22,0 ) za wysokie chlopie takie wyniki wskazuja na niedoczynnosc a nie nadczynnosc. Polecam spojrzeć na wszystko,..

Szukam możliwie najprostszego sposobu na pozbycie się nerwicy

.. ...mam chorą tarczycę ( choroba Hashimoto ) i fatalny poziom wit. B12. Hannuszka, koniecznie zrób badania krwi na tarczycę: TSH, FT3, FT4 ( hormony ) i aTPO ( przeciwciała ). Lekarze bronią się rękami i nogami, żeby dać skierowania na takie badania, ale nie daj się zbyć! Objawy, które..

Czy to nerwica - nie mam już sił?

.. ...aTPO ( przeciwciała ). Choroby tarczycy dają objawy, które przypominają nerwicę. Mnie lekarze długo wmawiali, że mam nerwicę. Też byłam w szpitalu na neurologii i wypisano mnie z diagnozą...depresja! Potem okazało się, że mam zapalenie tarczycy - chorobę Hashimoto, która coraz częściej..

Potrzeba zwierzeń :) problem z nerwicą i depresją - Str. 2

.. ...wszystkich doszukujesz sie choroby hashimoto ja tez mam bole nadgarstkow to co tez mam hashimoto bzdura mam chora tarczyce ale nie od niej mam te bole, to bole reumatyczne, nie mozna komus wciskac co ja mam,to co moze uraczysz kolezanke swoimi lekami bo ma podobne objawy?pomysl lepiej,..

Niedoczynność tarczycy i cukrzyca

.. ...wielogruczołowatej typ 2 : i chorobę hashimoto WYNIKI :THS - 5,00 ( norma:0,27 - 4,2mlUL ) FT4 - 1.19NGdL ( norma 0,93 - 1,7ngdG )FT3 - 2,95pgmL ( NORMA 2,6 - 4,4PGMl ANTY - Tg - 1058IUmL( norma do 115 IUmL ) Anty - TPO - 388,0IU - mL ( NORMA DO 34 IUmL ) przeciwciała przeciwko..

Guzek tarczycy

.. ...zapalenie tarczycy ( choroba Hashimoto ). W tej chorobie układ odpornościowy atakuje tarczycę, która z tego powodu stopniowo zaczyna się zmniejszać i wynik usg to potwierdza. Badanie usg pokazuje wymiary tarczycy w mm, rodzaj aparatu nie ma żadnego znaczenia!! Doradzam wizytę u dobrego..

Wysokie TSH

.. ...niedoczynność tarczycy i chorobę hashimoto. ostatnio robiłam kolejne, kontrolne badania i mam tsh 50. nigdy takiego nie miałam!!! czy ktoś ma, i jakie ma objawy? nadmieniam że biorę euthyrox 150 pozdrawiam ewa. Witaj Ewa. Faktycznie, to bardzo wysokie tsh. Jestem ciekawa, kiedy miałaś..

Tarczyca i Anty tpo

.. ...jest 0 - 6. Wiem ze choroba hashimoto to powyzej normy a moj wynik to prawie zero. Czy to cos nie tak jesli jest prawie na dolnej granicy? ????bo nie wiem czy robic dodatkowe badania, pozniewaz mam niesamowite zawroty glowy, niskie cisnienie ale za to wysokie tetno nawet do 130 na min,...

Chora tarczyca i dolegliwości a badania OK

.. ...tarczycy miałam wszystkie wyniki hormonów w normie, tylko wyniki przeciwciał aTPO były złe. TPO to badanie haismoto? Tak, przeciwciała aTPO służą do wykrywania zapalenia tarczycy, czyli choroby Hashimoto...

Echo serca interpretacja

.. ...Dodam że oprócz tego mam chorobę hashimoto w okresie niedoczynności tarczycy, astme i alergie. to przerost prawej komory serca.. jest szczegolnie powiazana z chorobami płuc.. nie panikuj tylko poczekaj na wizyte Astma chyba moze byc jedna z przyczyn powstania przerostu prawej komory...