Krwinek

Hipoksja

.. ...erytrocyty ( RBC ) są to krwinki zawierające hemoglobinę odpowiedzialne za transport tlenu; zaburzenia krzepnięcia krwi - skaza krwotoczna; upośledzenie funkcji nerek ( w badaniach laboratoryjnych stwierdza się białkomocz, podwyższony poziom kreatyniny ); osteoartropatia przerostowa -..

Klindamycyna (Clindacin, Clindamycin, Clindo, Dalacin C, Dalacin T, Klimicin)

.. ...uszkodzenie układu białych krwinek ( mija po odstawieniu leku ) - powikłania te są rzadkie. Drogę podania i dawkę dobiera się w zależności od wieku i rodzaju zakażenia. Preparaty zawierające klindamycyne mogą różnić się obecnością różnych substancji pomocniczych, nie należy używać..

Niedotlenienie

.. ...hemoglobiny i czerwonych krwinek. Dzieje się tak w chorobach płuc ( POChP, pylice itd ), w których w znacznym stopniu upośledzona jest wymiana gazowa zachodząca w pęcherzykach płucnych. Odrębną sytuacją jest niedotlenienie narządu lub tkanki, którego zapotrzebowanie na tlen związane z..

MCHC (średnie komórkowe stężenie hemoglobiny)

MCHC (średnie komórkowe stężenie hemoglobiny)

.. ...odnoszący się do opisu krwinek czerwonych ( erytrocytów ). MCHC to skrót od angielskiego: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration, czyli: średnie komórkowe stężenie hemoglobiny. Parametr ten powinien zawierać się w granicach od 32 do 36 g/dl krwi ( górne i dolne granice normy mogą..

Zespół Gilberta

.. ...zużytych czerwonych krwinek, z kwasem glukuronowym. W ten sposób z bilirubiny wolnej powstaje bilirubina sprzężona. Może ona być wydalona z organizmu, gdyż jest rozpuszczalna w wodzie. U ludzi z zespołem Gilberta proces sprzęgania jest niewydolny, stąd w pewnych sytuacjach ( wysiłek..

Owrzodzenia podudzi

Owrzodzenia podudzi

.. ...przesączonych czerwonych krwinek ) i podatna na urazy. Z uwagi na znacznie zaburzone krążenie krwi w zmienionym obszarze, nawet niewielki uraz może doprowadzić do powstania dużej, źle gojącej się rany. Owrzodzenia są najczęściej umiejscowione na przyśrodkowej powierzchni podudzia, nad..

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

Morfologia krwi obwodowej (normy krwi)

.. ...erytrocytów, czyli czerwonych krwinek ( tzw. strona czerwona ), leukocytów, czyli białych krwinek ( strona biała ) oraz trombocytów, czyli płytek krwi. Erytrocyty ( RBC - red blood cells ) u zdrowego człowieka występują w ilości od 3,5 do 5,5 milionów na mililitr. Dokładne normy mogą się..

Winpocetyna (Cavinton, Viecbrol, Vinpocetine, Vinpoton)

.. ...erytrocytów ( czerwonych krwinek ). Lepiej wchłania się przyjmowana w czasie posiłku. Winpocetyna jest stosowana terapii zaburzeń pamięci, zawrotach głowy pochodzenia błędnikowego, przy objawach zaburzeń krążenia mózgowego ( szczególnie po udarze mózgu lub przy stwierdzonej miażdżycy..

Hematokryt

Hematokryt

.. ...nadprodukcji czerwonych krwinek ) oraz poliglobulia. Spadek wartości hematokrytu może świadczyć o przewodnieniu organizmu. W czasie trwania ciąży jest to przykład adaptacji układu krążenia kobiety ciężarnej do wymogów płodu. Inną często przyczyną spadku wartości hematokrytu ( wraz z..

Budowa krwi

Budowa krwi

.. ...leukocytów ( białych krwinek ). Są to limfocyty, granulocyty kwasochłonne, zasadochłonne oraz obojętnochłonne i monocyty. Każda z tych populacji wykonuje ściśle określone funkcje w układzie odpornościowym człowieka. Trombocyty. Trombocyty, czyli płytki krwi, wraz z osoczowymi czynnikami..

Wino korzystniejsze na serce niż ryby

.. ...drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn, mieli wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega - 3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych niezależnie od ilości spożywanych ryb - wyjaśnił dr Giuseppe di Romina...

Bicie serca kluczowe dla rozwoju krwinek

.. Siły biomechaniczne odgrywają kluczową rolę we wczesnym rozwoju komórek krwi - informują naukowcy z USA na łamach pisma Nature . Zdaniem autorów badań, ich odkrycie powinno pomóc w opracowaniu metod różnicowania komórek macierzystych krwi na potrzeby terapeutyczne. Kiedy zaczyna bić serce rozwijającego się..

Kołatania, ablacje - okiem dochtora - Str. 23

.. ...powodu długotrwałego krwinkomoczu,dlatego przed położeniem się do szpitala zależało mi również na opinii kardiologa. Podobno nie jest źle,ale gdyby coś się działo mam się postarać o wykonanie EKG.Wczoraj zapisałam się również w rejestracji na badanie UKG - termin dość odległy, koniec..

Echo serca - Str. 2

.. ...( SUK ) 86,5 SRED MASA HB W KRWINCE MCH 28,9 ROPONINA 0,030NG/ML TROPONINA 0,030NG/ML SOD 142 POTAS 3,4 CHLORKI 105 PLT 279 aa i mam napisane jeszcze arrythmia sinusalis to chyba niemiarowosc zatokowa..

Echo serca - Str. 3

.. ...wskazniki objetosciowe krwinek. Poza tym ok. Witam, podziwiając znajomość tematu przez Szanowne Panie. Jeśli można pochwalę się moimi wynikami echa serca, prosząc jednocześnie o diagnozę i ewentualną opinię o kondycji mojej pompy. Pacjent lat 52. Zastawka mitralna: płatki cienkie,..

Echo serca - Str. 27

.. ...takim przedmiotem są krwinki czerwone. Analizując odbitą od nich falę ultradźwiękową, można wykreślić kierunek i sposób przepływu krwi. Mierząc obszar zmiany barwy, jego kolor i nasycenie, dowiadujemy się np., że: jest nieszczelna zastawka mitralna w sercu; w aorcie znajduje się..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 548

.. ...podwyższone leukocyty i krwinki białe. Ogólnie stan zapalny organizmu. zostawili mnie w szpitalu - przy wypisie stwierdzili spazmatyczne zapalenie oskrzeli i tendencje do tachykardii. Nerwicę stwierdziłam sama po kilku wizytach w szpitalu i wezwań pogotowia. Siedziałam na wykładach z..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 606

.. ...spada mi hemoglobina i krwinki czerwone ale szczeże ci powiem że już mam dość tych lekaży bo każdy mówi co innego ja poczekam za miesiąc powtóże sobie te badania i jężeli się pogorszą to pujde do niej i zarządam zaświadczenia że jak mi co nieprzepisze to nich mi zagwarantuje że nic mi..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 777

.. ...zbyt duża ilość białych krwinek. Wysępuje wtedy wysokie OB i CRP - charakteryzujące stany zapalne w organiźmie.Mogą też wystąpić zaburzenia proporcji w segmentach. Sama morfologia nie wykrywa raka ale daje podstawę do szukania zagrożeń, między innymi raka. Morfologia krwi i analiza moczu..

Kardiomiopatia rozstrzeniowa

.. ...Stale powiększone białe krwinki ok 22 tyś. czy u was temu też towarzyszy zwiekszona leukocytoza? Dajcie znać ile czasu trwa zapalenie mięśnia sercowego i czy temu towarzyszy zwiększona leukocytoza ( jezeli wiecie ). Pozdrawiam Michał witam Michał niestety nie umiem ci powiedzieć nic o..

Pomocy! już zdesperowany jestem - Str. 3

.. ...troche za mało czerwonych krwinek i hemoglobiny, czyli coś żelaza będę musiała pozażywać. Te kropelki to się nazywają Milocardin. Jutro jeszcze pójdę do lekarza, bo ból się cały czas utrzymuje :( A co Tobie dolega? Melisa i te tabletki validol pomagąją Ci?> Pozdrawiam Wiataj!! Ja..

Dodatkowe skurcze - Str. 302

.. ...hemoglobiny, szybkość opadania krwinek, ciśnienie krwi, objętość krwi, zawartość białka w osoczu, ukrwienie mózgu, przepuszczalność tkanek, rytm serca, wydzielanie hormonów, odporność temperaturę ciała, wydolność wątroby i nerek, napięcie mięśniowe i wiele innych.PROSZĘ SPECJALNIE DLA..

Krew i mocz - co oznaczają te wartości?

.. ...)za duzo czerwonych krwinek moze byc wynikiem ze za malo wypijasz płynów w ciagu dnai a w moczy leukocyty hmmmmm.......moze zle umyles .....lub sloiczek byl niedomyty,ale do 4 w polu widzenia dopuszczalna norma: )pozdrawiam A wiecie co oznaczają OB - i Rh + Faceta bolały bimbały...

Nerwica serca?! ktoś z Was to ma? - Str. 46

.. ...dobrze bedzie, a z tymi krwinkami tez mozesz miec problem od nerwicy staraj sie jak najlepiej odzywiac buraki i inne jarzyny. Pozdrawiam cie serdecznie i sciskam mocno bedzie dobrze pamietaj ze wszyscy jestesmy razem Buziaki. A ja ci powiem ze nawet jak nie mam atakow to i tak z moja..

Ucisk, gula w gardle - Str. 5

.. ...depreske... Zrobilam krew na krwinki, zelazo i tarczyce... krew ok , tarczyca nie! Za tydzien ide do edokrynologa na usg. Zbadac krew na tarczyce nie zaszkodzi! Pozdrawiam! a mi moja kulka sama przeszła..była i zniknęła.moze mniej sie juz stresuje ale przed samą maturą nie wróciła wiec..

Satro - nareszczie coś wiarygodniejszego od EKG - Str. 4

.. ...materiałów w stylu jak krwinki w organiźmie. Panie * Kiepska sprawa * , * Adam37 * Istotnie niedokrwienie ( z powodu zatoru ) a w rezultacie zawał nie był spowodowany długotrwałą chorobą wieńcowo - sercową K.Skolimowskiej, nie mniej zrobione badanie SATRO w okresie ostatnich 3 miesięcy a..

Wyniki badań krwi - prośba o interpretację

.. ...wyników niezla,biale krwinki prawidłowe Moje wyniki z badania krwi były w porządku oprócz : MCV - 95 N:80 - 94 MCH - 31,5 N: 27.0 - 31.0 MPV - 7,3 N: 7,5 - 12.0 Dodam jeszcze, że dwa razy piściła mi się z nosa krew bez wyraźnej przyczyny... Czy to może być skutek przemęczenia lub braku..

Wynik moczu negatywnie

.. ...- pojedyncze w.p.w. krwinki biale - poj w.p.w. pasma sluzu - nieliczne bakterie - nieliczne w prep. ps jestem sportowcem i robilem badania sportowe no i gardzo dobry wynik, urobilinogen troszeczke zkontaktuj sie z lekarzem moze watroba troche szwankuje Witam czy mógłby ktoś ocenić ten..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 646

.. ...były złe. A czerwonych krwinek ma połowę najniższej normy. No i ma ciężką anemię. Na izbie przyjęć w szpitalu pani doktor tak na spokojnie skonsultowała się z hematologiem i onkologiem i powiedzieli żebyśmy w poniedziałek na dzienny oddział przyjechali to wtedy być może przetoczą..

Morfologia krwi - wyniki

.. ...senność. Morfologia: - krwinki białe WBC - 10,04 [ 10^3 / ?l ] ( podwyższone ) - krwiniki czerwone RBC - 5,50 [ 10^6 / ?l ] ( górna granica normy ) - hemoglobina HGB - 16,00 [ g / dl ] - hematokryt HCT - 48,10 [ % ] - MCV - 87,8 [ f ] - MCHC - 33,3 [ g / dl ] - MCH - 29,2 [ pg ] - PLT -..

Stenty - ile życia po wstawieniu stentów?

.. ...i dysfunkcja naczyń krwinośnych spowodowana chronicznym brakiem witamin ( udowodnione naukowo,poparte badaniami klinicznymi ) .Organizm wykorzystuje wtedy cholesterol, lipoproteiny do naprawy naczyń. Przy długotrwałym niedoborze witamin tworzą się złogi miażdżycowe, a miazdżyca jest..

Boję się o swoje życie

.. ...ze mam strasnzie duzo krwinek czerwonych RBC:5,65 o MCV:80.Ekg wysilkowe niebylo przeprowadzone.Czesto odczuwam braki powietrz ai musze zaczerpnac gleboki chaust powietrza kilkakrotnie.Przez okres treningowy pilem duze ilosci tranuczasem do 600 UI co odpowiada ok 1,5 lyzeczki..

Nerwica w ciąży - Str. 30

.. ...martwie sie moczem. krwinki biale 2 - 4 a czerwone 0 - 1. Nie mialam nigdy takich wyników. Wychodzi na to ze jakas infekcja dróg moczowych, ale ja nic nie czuje. Mocz oddaje w normie, w nocy nie wstaje do kibelka. Napiszcie swoje wyniki, to sobie porownamy. Aga ja tez tak nieraz sie..

Nerwica w ciąży - Str. 31

.. ...wyniki moczu, szczegolnie krwinki biale i czerwone. Troszke sie tym martwie a wizyte mam dopiero za 2 tyg. Andzia co do wkladek to ja je nosze od poczatku ciąży. Co prawda nie czuje zapachu, ale uplawy są dosc obfite. Ale w ciąży to normalne. No chyba ze zmienią kolor i maja nieprzyjemny..

Nerwica w ciąży - Str. 61

.. ...nie dojżałam tam ani krwinek białych ani czerwonych,może lekarze zlecają rózne badania moczu,nie wiem.Mam tylko liczne bakterie,ale lekarz nic na to nie mówił,więc chyba ok. witajcie. dziewczyny powiedzcie czy jest szansa ze po porodzie znajda sie leki ktore mi pomoga, bo ja w to nie..

Nerwica w ciąży - Str. 186

.. ...31,7! Nie znalazlam krwinek czerwonych i bialych ale porównaj sobie moje z Twoimi i bedziesz wiedziała ze masz duuuzo lepsze niz ja,wiec sie ciesz laska! Domyslam sie ze bede musiala kupic sobie zelazo bo Hemoglobina troszke za slaba chociaz ja czuje sie nienajgorzej. Miala któras z Was..

Badania krwi, czy sa poprawne - jak interpretowac?

.. ...hematoryt,hemoglobine i czerwone krwinki..powinnas udac sie do lekarza na dalsze wyniki lub przepisze tobie zelazo w tabletkach,powinnas zrobic sobie jeszcze poziom żelaza i wiazanie...pozdrawiam Moje wyniki z badania krwi były w porządku oprócz : MCV - 95 N:80 - 94 MCH - 31,5 N: 27.0 -..

Bóle serca mogą być powiązane z krwią?

.. ...wyniki krwi tylko ze krwinek mam na ogol( 5.6 - 6.0 zaleznie od nawodnienia organizmu )ale boli serca niemialem hemoglobine mam nizsza nieco bo 16.Proponowalbym echo serca : ) moze jakies zwezenie organiczne ma Pan w sercu?Moze Pan pil male ilosci wody przez dluzszy czas?Albo mieszka Pan..

Hematologia - interpretacja

.. ...43,1 Hemoglobina 15,0 Krwinki Czerwone 4,78 Krwinki białe 7,3 MCHC 34,8 MCH 31,4 LYM 21,9 MXD 13,2 % NEUT 64,9 Płytki krwi 159 ul LYM 1,6 ul MXD 1,0 ul NEUT 4,7 ul MCV 90,2 fl RDW 12,9 PDW 14,7 fl MPV 11,4 P - LCR 36,5 OB 10/20 Dodam ze lekarz na bilansowych badaniach wykryl wole ( cos z..

Wynik badania moczu

.. ...Składniki mineralne: szczawian wapniowy śluz - liczne pasma flora bakteryjna - pojedyncza mała pomyłka w tym co napisałam wcześniej urobilinogen : + - http://www.resmedica.pl/zdart8998.html porównaj : )..

Puls a wysokie fT4

.. ...225 Glukoza 102 Poziom krwinek bialych 10.2tys przy normnie 10 tys Innych nie robilem bo to akurat darmowe a szkoda. Wiec jedyne co extra dostalem do leki na cholesterol. I ze mam brac na zbicie cisnienia.. Ale przy stosowaniu Cardilopinu . wystarczylo 1/4 tabletki i zaczynalem blednac i..

Problemy ze wzrokiem i drętwienie lewej ręki

.. ...krwią podniesione białe krwinki - które moga sie podnosić pod wpływem wysiłku lub wysokiej temperatury - to może byc przyczyną. Generalnie Aura pojawia sie jesli dochodzi do zamkniecia swiatła naczynia a mają na to wpływ parametry krwi. Natomiast prosze nie faszerujcie się..

Dziwny ból głowy, pulsujący i zawroty głowy

.. ...sie okazalo wszytko ze krwinki biale przekroczyly norme wiec odrazu skierowanie na Hematologie zbadal mnie lekarz pod wzgledem bialaczki ale to naszczescie nie to po kilkunastu badaniach okazalo sie ze jestem allergikiem i mam astme a lekarz dalej pewnie by mnie leczyl na grype .A co do..

Wzrastające OB

.. ...organizmie.Pozdrawiam Zrob leukocytoze z rozmazem/biale krwinki/i Zrob CRP,to jest białko ostrej fazy.jest wazniejsze i gorzej jak jest podwyzszone.nie ma to jednak zwiazku z cholesterolem a ze stanem zapalnym...

Nerwica czy ziarnica? - Str. 2

.. ...w przypadku białych krwinek norma wynosi 4 - 10, a ja mam 4,2 - 4,4, co jest w normie, ale przy dolnej granicy. Powiększenie węzłów może też mieć inny powód - mam alergię w okresie wiosenno - letnim. Ponato mam aftozę nawracającą i zauważyłem, że właśnie w okresie wysypu aft węzły..

Dziwne objawy i straszne samopoczucie :/

.. ...troche za duzo czerwonych krwinek i wysoka gęstość, cukier w normie, mocz w nomie, zaniżony potas, ale niewiele ponizej normy. Miałem robione także inne badania oprocz kariologicznych, przeszedlem Rezonans Magnetyczny głowy, Tomografie Komputerowa glowy, gdy pojawiły sie wymioty zrobiono..

Prośba o interpretację wyników

.. ...MPV ( srednia objetosc krwinki płytkowej ) - 10,1 fI P - LCR ( udzial duzych plytek ) - 25,6 % Rozmaz mikroskopowy: NEUTR 62,0 % EOZYN 3,0 % MONOC 1,0 % LIMFO 34,0 % OB metodą Westergreena po 1 godz. - 10 mm/godz Badanie ogólne moczu barwa - żółta klarowność - przejrzysty cięzar właściwy..

Nachodząca woda w kolanach u starszej osoby

.. ...gwałtowny wzrost opadania krwinek i leukocytoze.W dnie przewlekłej może wystąpic niedokrwistość,białko w moczu,leukocyty w osadzie,krwinki czerwone... przy dnie jest konieczne odpowiednie odżywianie.nie jesc potraw z podrobów,wyciągów mięsnych,rosołów,mięso bardzo ograniczyć. Czyli..

Wyniki badania krwi morfologii, tsh i cukrzycy

.. ...proszę o interpretację: krwinki czerwone ( ERY ) 3,76 hemoglobina ( HGB ) 11,7 hematokryt ( HCT ) 34,6 MCV 92 MCH 31,1 MCHC 33,8 RDW 9,6 płytki krwi 257000 rozmaz krwi obwodowej: pałeczkowate 3 segmenty 62 eozynofile 2 monocyty 4 limfocyty 28 zasadochłonne 1 chemia kliniczna Glukoza we..

Bardzo niskie płytki krwi i czerwone krwinki

.. ...RBC - 1,7 mln/mm3 [norma 4,5 - 5,5] WBC - 3,3 mln/mm3 [norma 4,0 - 10] OB - 110 Co mogę wiecej zrobic oprócz podawania krwii ? ,,Pau d * Arco * * . mleczko pszczele pobudza wydzielanie krwinek białych...

Dolegliwości z sercem

.. ...PLT L 190x10^3 Wzór krwinek białych: podzielone 0,43 Kwasochłonne 0,02 Prolimfocyty 0,01 Limfocyty 0,49 Limofcyty pob?&?& 0,01 Monocyty 0,04 Ob 1 godz. 5 mm. Mocz - - - - - - - - - - - - - - - Odczyn: kw Ciezar właściwy: 1020 Białko i cukier: nb { - } ( to znaczy żyba że nie..

Liczne dolegliwości i stan podgorączkowy

.. ...niedobór hemoglobiny i krwinek czerwony co by wskazywało na malą anemię. Jeszcze u lekarza z tym nie byłam, dopiero w piątek przyjmuje mój lekarz. Teraz tylko szukanie przyczyn tej anemii pewnie trochę potrwa. Wyczytałam w internecie, że stany podgorączkowe mogą wtedy występować. Od..

Garść objawów

.. ...osoczu i ilość czerwonych krwinek,analogicznie jak po preparatach zawierających związki żelaza.... * stosowe się.... * zwłaszczu dawców krwi wykazujących okresowo większe zapotrzebowanie na jony żelaza * Cytaty z * Ziołolecznictwo * A.Ożarowski.Przecia to również otwarte okna w aucie...

Wyniki: TSH, morfologia, cukier, mocz

.. ...MOCZ; liczne bakterie krwinki białe 0 - 2 barwa żołta TSH 6,36 Dodam jeszcze że zazwyczaj przed i w trakcie miesiączki miewam bardzo silne bóle nerek. nie podałaś norm dla tsh, ale wynik jest chyba powyżej górnej normy. zrób dalsze badania pod kątem tarczycy: FT3, FT4 i przeciwciała..

Badanie krwi i podwyższony aspat

.. ...normi tylko czerwone krwinik troche ponad norme cholesterol jak byl podana norma to od - do to mailem mniej niz od xd ale martwi mnie to ze aspat mam 44 i nei raz czuje jak mnie boli w prawym boku i czesto jestem zmeczony nie raz bardzo nerwowy i dodam jescze ze bardzo czesto bola mnie..

Jaka przyczyna?

.. ...ostatnio za duzo białych krwinek , poprawiłem test krwi i wyszlo ok wiec juz nie wiem nic . Siedze na zwolnieniu w domu bylem w instytucie Kardjologi w Dublinie zrobili mi EKG ,HOLTER,ECHO SERCA , rozmawiałem z Profesorem i nic jest ok Serce jest ok Żyły wszystko jest ok .Powiedzial ze..

Co to moze byc ,czy to na tle nerwowym

.. ...ostatnio za duzo białych krwinek , poprawiłem test krwi i wyszlo ok wiec juz nie wiem nic . Siedze na zwolnieniu w domu bylem w instytucie Kardjologi w Dublinie zrobili mi EKG ,HOLTER,ECHO SERCA , rozmawiałem z Profesorem i nic jest ok Serce jest ok Żyły wszystko jest ok .Powiedzial ze..

Moje wyniki krwi.

.. ...Hematokryt hct 48.5 Krwinki czerw. rbc 5.78 hemoglobina hgb 17.5 krwiniki białe wbc 6.0 Wskażniki czerwonokrwinkowe: MCV 83.9 MCHC 36.1 MCH 30.3 RDW - CV 13.8 Płytki krwi PLT 149 MPV 11.0 PDW 12.8 P - LCR 33.7 Rozmaz ( pomiar automatyczny ) Wart.b. LYM 2.5 %LYM 40.9 Mxd 0.5 %MXD 8.7 NEUT..

Częste bóle brzucha,

.. ...krwi miałem za mało krwinek czeronych lub za duzo zółtych doklanie nie pamietam. Robiłem ostatnio badanie krwi ale nic nie wykazało, wszystko jest w jak najlepszym pożądku, ale brzuch nadal boli nie codziennie ale ze 2 razy w tygodniu sie trafia czasem nawet częściej. Prosze o pomoc co..

Wykrycie raka

.. ...nadmierna ilość białych krwinek tez sygnalizuja, ze cos złego dzieje sie w organizmie, ale nie sa dowodami na powstanie raka.Trzeba porobic kompleksowe badania ( usg, przeswietlenie itd )., , ktore moga potwierdzic obecnośc raka lub go wykluczyc no i te markery..Pozdrawiam. raka płuc..

Powikłania po operacji zastawek...

.. ...płucach, rozpad czerwonych krwinek ). Ostanio, 12 lat temu, wszczepili mi w Aninie zastawkę płucną, biologiczną. Wiem, że u dzieci po operacjach serca i z niewydolnością nerek stosuje się specjalny aparat do dializ. Może taki potrzebny jest też Twojej mamie? Życzę, by w końcu jej stan..