LDL HDL

Leki kardiologiczne (leki stosowane w chorobach serca)

Leki kardiologiczne (leki stosowane w chorobach serca)

.. ...poziom cholesterolu, LDL i trójglicerydów we krwi, a zwiększające frakcję HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Najczęściej wykorzystywane są dwie grupy leków hiopolipemizujących: statyny i fibraty. Do statyn zaliczamy na przykład simwastatynę ( Simvacard, Cardin, Simvacard, Simvacor, Vasilip,..

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia

.. ...podzielić na dwie frakcje: LDL cholesterol ( cholesterol o niskiej gęstości - Low Density Lipoprotein. Jest to cholesterol określany jako zły - niekorzystny bo jest nośnikiem cholesterolu do komórek pozawątrobowych ( to właśnie ta frakcja odpowiedzialna jest za powstawanie blaszki..

Triglicerydy (trójglicerydy)

.. ...przypadku cholesterolu LDL i HDL. Wiadome jest, że podwyższone stężenie LDL w osoczu a obniżone HDL wpływają na przyspieszenie rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych. Fakt, że nie do końca poznana jest rola triglicerydów w powstawaniu blaszki miażdżycowej bierze się z..

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze

.. ...). Badanie ogólne ( obecność mikroalbuminurii ) i posiew moczu. U wszystkich chorych zaleca się wykonanie badania EKG. Kontrola poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji: LDL, HDL, oraz trójglicerydów...

Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca

.. ...cholesterolu całkowitego, LDL - cholesterolu, triglicerydów oraz zmniejszenie stężenia HDL cholesterolu; nadciśnienie tętnicze; cukrzyca; zespół metaboliczny X: otyłość typu centralnego ( typ: jabłko ), insulinooporność i hiperinsulinemia oraz choroby towarzyszące ( zaburzenie gospodarki..

Wpływ białka sojowego na poziom cholesterolu we krwi

Wpływ białka sojowego na poziom cholesterolu we krwi

.. ...podzielić na dwie frakcje: LDL ( cholesterol o niskiej gęstości i HDL ( cholesterol o wysokiej gęstości ). Obniżony poziom HDL i podwyższony LDL są istotnymi czynnikami choroby niedokrwiennej serca. Badania naukowe dowiodły, że spożycie 25 - 50 gramów białka sojowego dziennie przyczynia..

Atorwastatyna (Tulip, Atoris, Atorox, Atrox, Sortis, Torvacard)

.. ...obniżają głównie stężenie LDL, w niewielkim stopniu także TG oraz podwyższają HDL ( tzw. dobry cholesterol ). Na obniżenie się stężenia cholesterolu ma wpływ nie tylko blokowanie enzymu, ale także bardziej skomplikowane zmiany w wątrobie, dotyczące ilości receptorów dla LDL. Statyny są..

Fenofibrat (Lipanthyl, Grofibrat, Fenoratio, Fenardin, Apo-Feno)

.. ...cholesterolu ( frakcja LDL ) oraz wzrost stężenie tzw. dobrego cholesterolu ( frakcja HDL ). Dodatkowo fibraty wpływają pozytywnie na tolerancje glukozy oraz hamują procesy powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Leki z grupy fibratów są stosowane w stanach..

Lipidogram

.. ...stężenie frakcji HDL i LDL oraz stężenia triglicerydów. Prawidłowy lipidogram. Lipidy Zakres norm cholesterol całkowity poniżej 190 mg/dl ( 5,0 mmol/l ) HDL cholesterol powyżej 40 mg/dl ( 1,0 mmol/l ) u mężczyzn powyżej 46 mg/d ( 1,2 mmol/l )l u kobiet LDL cholesterol poniżej 115 mg/dl (..

Ezetymib (Ezetrol)

.. ...całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów oraz do stężenia apolipoproteiny B. Stosowanie leku wiąże się także ze wzrostem poziomu HDL, potocznie nazywanego dobrym cholesterolem . Ezetymib wywiera swoje hipolipemizujące ( zmniejsza poziom lipidów ) działanie w mechanizmie hamowania..

Terazosyna (Tesin, Hytrin, Kornam, Setegis)

.. ...metabolizmu lipidów: spadek VLDL i LDL oraz wzrost stężenie HDL. Terazosyna jest stosowana w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz u pacjentów z łagodnym przerostem gruczołu krokowego. W przypadku nadciśnienia tętniczego terazosyną można łączyć z innymi lekami, na przykład beta blokerami..

Polskie masło z kwasami omega-3 obniża ryzyko zawału serca

.. ...złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym..

Bierne palenie szkodzi tętnicom nastolatków

Bierne palenie szkodzi tętnicom nastolatków

.. ...lipoprotein niskiej gęstości ( LDL ). Jest to kolejny wskaźnik podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia. Również stosunek apoB do apoA1 ( apolipoproteiny A1 ), składnika dobrego cholesterolu ( tj. lipoprotein wysokiej gęstości - HDL ) był wyższy. A, jak wynika z wcześniejszych badań,..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić?

.. ...całkowity CHOL - 225, LDL 138,8 TGL - 225. Widać z tego, że stosunkowo całkowity cholesterol do dobrego wynosi 38% czyli jest bardzo OK. Nie wiem co mam robić i co mi tak podnosi ten poziom trójglicerydów !! Wszystkie osoby które mogą mi coś doradzić proszę o zabranie głosu. Z góry..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 2

.. ...trojglicerydy. wynik ldl to 91.6, czyli w normie, hdl 49 czyli chyba za malo, calkowity185 czyli w normie no i trojglicerydy 222. czy przy takich wynikach konieczne bedzie odstawienie tabletek? Pozdrawiam i z gory dziekuje. Ja dzis takze odebralem wyniki badan i nie wiem co o nich..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 3

.. ...trojglic. - 219 hdl - 36 ldl - 139.2 ast - 26 alt - 66 ggtp - 182 !! prosze bardzo o pomoc co mi grozi co z tym robic mam 31 lat i sie przyznam troszke alkoholu wiecej bylo przez ostatnie tygodnie niz powinno moje wyniki to : trójglicerydy 422.1 cholesterol 204 HDL 33 LDL 86 glukoza 277..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 5

.. ...HDL Cholesterol 38.6 LDL Cholesterol 78 Stosunek Chol./HDL 4.9 Z góry dziękuję za info Widzę, że forum troszkę się ożywiło. W zupełności zgadzam się z realistą. A Pan, Panie Praktyku, nie sprzedawaj takich wywodów z gwarancją sukcesu, bo ja gwarantuję, że nia każdemu pomaga to co Pan..

Lekarza do *** a znachorowi pomnik

.. ...triglicerydy 385mg/dl LDL 199mg/dl Teraz po badaniach i kuracji mam: Cholesterol 183mg/dl HDL 60mg/dl triglicerydy 120mg/dl LDL 99mg/dl Minęły nerwobóle, kłucia i ogólnie złe samopoczucie. Nie ominę tu kwestii, ze jakby nieco poprawił mi się wzrok, czego akurat nie oczekiwałem. Lekarz, u..

Menopauza czy serce?

.. ...mam podwyższon a HDL i LDL w normie. Odpowiedziałał, że barziej niepokojące są Nieprawidłowe wyniki HDL i LDL,gdyż wpływ na ogólny cholesterol może mieć co poprzedniego dnia się jadło. Stosowałam plastry System Conti i inne plastry ale bardzo żle się po nich czułam. Bardzo dawno ale..

Odstawienie tabletek na cholesterol a by-pasy

.. ...odstawieniu leków poziom LDL i cholesterolu będzie wysoki( a HDL niski ) istnieje niestety duże ryzyko zawału na skutek powiększającej się blaszki miażdżycowej. Radze zmienić tabletki na inne nmoże wtedy będzie lepiej, ale odstawienie ich jest ryzykowne Dziękuję .. zapytaj sie lekarza..

CRP (białko C-reaktywne)

.. ...zas zbyt niski - 31.LDL - 95.Cholesterol całkowity - 180. CRP - 4.04 mg/l.Lat - 45.Jest chyba niewesolo; - ) ).Mozecie mi pomoc w zinterpretowaniu wynikow - oraz udzilic rad kilku ? Jak podniesc HDL?Czy CRP w moim wydaniu jest az tak zle rokujace?Jak zbic poziom TG do wymaganej normy?..

Badanie poziomu lipodów

.. ...napisano, ze prawidlowe HDl dla mezczyzn powinno byc wieksze od 55 mg/dl. Na amerykanskich stronach doczytalem sie ze min, to 35 mg/dl??? jak mam to rozumierc?? Dziekuje i pozdrawiam. www.kardiolo.pl/hdl.htm..

Czy dieta optymalna (Kwaśniewskiego) jest zdrowa? - Str. 2

.. ...HDL ( * dobrego * ),LDL ( * złego * ), trójglicerydów, i test na ciała ketonowe. Oto wyniki przed stosowaniem diety: glukoza - 95,3 mg% ( 60 - 109mg% ) cholesterol - 214,5 mg% ( 130 - 200mg% ) cholesterol HDL - 54,6 mg% ( M:35mg% ) cholesterol LDL - 118,8 mg% ( 135mg% ) trójglicerydy -..

Wąskie naczynia krwionośne oka

.. ...cholesteroku ogólny 237 LDL 156 HDL 60 trójgrycelidy 102 Przede wszystkim powinnaś skonsultować te wyniki ze swoim lekarzem, są zbyt wysokie, mi wyszedł LDL 122 i to jest już za dużo bo powinno być ponizej 100, HDL masz dobry, trójglicerydy powinny być poniżej 150mg/dl, czyli też jest..

Migotanie przedsionków - ablacja - Str. 10

.. ...i jakie są proporcje LDL i HDL. Kompensowanie działania jednego leku drugim nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepiej poszukać przyczyny, inaczej łatwo wpaść w zaklęty krąg lekomanii. Statyny wbrew powszechnemu obecnie zachwytowi nie są też pozbawione działań ubocznych. Ogólną zasadą..

30 lat i coś z sercem? czy to możliwe?

.. ...badania to lipidogram, LDL HDL, kreatynina, morfologia, fibrynogen, elektrolity, itp. Dobrze jest zrobić sobie echo serca jak pisałam powyżej. Tyle że opisane dolegliwości mogą być również pochodzenia płucnego lub żołądkowego, albo jakąś chorobą przełyku. Mąż powinien porozmawiać o..

Trójglicerydy, wysoki poziom

.. ...oznacza??? Cholesterol LDL 145,6 mg/dl, cholesterol calkowity 253 mg/dl i cholesterol HDL 38,8 mg/dl. Prosze o pomoc. Dziekuje ; ) witam! trójglicerydy faktycznie są wysokie ale nie aż tak bardzo. ja miałem ostatnio 500 ponad i wiąże to z moim łakomstwem . ja bym się bardziej w Twoim..

Cholesterol - interpretacji wyników

.. ...89mg/dl cholesterol LDL: 141mg/dl czego mogą to być objawy? prosze o pomoc i z góry dzieki: ) cholesterol całkowity lekko ponad norme. U Twojego ojca 212 mg/dl. Norma 200 mg/dl cholesterol HDL ( * dobry * cholesterol ) w normie. Norma dla mezczyzn 35 - 70 mg/dl trójglicerydy w normie...

Cholesterol - wyniki

.. ...53,3mg, cholesterol LDL - 150mg. Co mam robić dalej?? HDL - w porządku, reszta - wyraźnie za wysokie. Co robić? 1. Zmienić nawyki żywieniowe. Piwo, chipsy, frytki, hamburgery, cheeseburgery, tłuste mięso, podroby, słodycze, biały chleb, kluski/makarony z białej mąki, tłusty nabiał -..

Cholesterol HDL -podwyższony poziom

.. ...całkowity mam 206 a LDL 100. Witam. mam podobny problem - podwyższony poziom tzw. dobrego cholesterolu ( 73, norma - do 65 ) , i to od kilku lat, podwyższony całkowity ( ostatnio 246 ), w zeszłym roku ten zły cholesterol był w normie, więc nie miałam jakichś specjalnych zaleceń..

Obniżone HDL

.. ...laboratoryjnej. Przy czym LDL jest w normie - 120. Nie wiem, czy to powód do zmartwień - tzn iść z tym do lekarza czy nie warto? Niby to ten * dobry * cholesterol, ale obniżenie jest znaczne. Może ktoś wie coś na ten temat, mógłby doradzić? * HDL o 15 mniejszy * , ale względem jakiej..

Zawał serca, czy naprawdę jestem na to za młoda?

.. ...ciśnienie i cholesterole ( LDL, HDL, Trójglicerydy i polecam CRP - sam całkowity nic nie mówi ) Zrób to w tym momencie, nie jutro. Nie mysl zmartwianiem się mężą - myslisz, ze jak pewnego ranka ( wiekszośc zgonów z powikłan naczyniowo sercowych jest rano ) nie otworzysz oczu to bedzie..

Wysoki cholesterol a 21 lat

.. ...zjedzone? ważne są proporcje LDL do HDL,ale LDL jest za dużo,a to nie dobrze, możesz mieć genetyczne tendencje do wysokiego cholesterolu, a trójglicerydy na jakim poziomie masz? graniczna wartość całkowitego to 250 mg/dl ale LDL jest za dużo, granica to 155mg/dl,dobrze byłoby do..

Koronografia w wieku 68 lat,czy to bezpieczne? - Str. 2

.. ...cholestrolu,bardzo duzo dobrego !( LDL tyle samo co zlego( HDL )a stosunek 1:3 juz bylby dobry a ja mam 1:1! poziom trojglicerydow ponizej normy,nigdy nie palilam , biegam ,chodze na silownie i odzywiam sie bardzo zdrowo ...wiec nalezy przypuszczac, ze z zylami wszystko ok - i nA..

Nerwica czy nie? historia z dnia codziennego

.. ...calkowity: 237, hdl 39, ldl 162, trojglicerydy 182 glukoza w surowicy - 84 Waga - 105 kg, wzrost 192 cm zaczalem stosowa diete odstawilem uzywki - piwko, papierosy i zaczalem sie zdrowo odzywiac ( koniec ze smazonymi pysznosciami ). Tylko salata, warzywa, owoce i kurczak, indyk, oliwa z..

Nerwica czy nie? historia z dnia codziennego - Str. 2

.. ...chol 0.25, stosunek ldl do hdl 2.65, trogjlicerydy 81 a jutro odbieram wynik TSH i jak wyglada??? pozdrawiam, marek zapomnialem jeszcze jeden wynik OB morfologii - 3 mm pozdrawiam, marek co jak wyglada? chyba znasz normy i wiesz ze wszytko ok. witam, normy ok a nerwica nerwica :( witam,..

Interpretacja wyników badania krwi - Str. 2

.. ...25,a jest 52.Natomiast LDL spadło dużo ,ale jeszczw o 10 przewyższa normę.Ale to niewiele.No i mam 4 kilo mniej .To tez obniża chol.Już po dwóch czy trzech tygodniach tej diety była różnica w wynikach cholesterolu.Najpierw spadało wolno.Najwolniej podnosił sie HDL.Bardzo sie podniósł jak..

Lipemia

.. ...badaniu otrzymałem wynik : LDL - Lipemia, Cholesterol całkowity 250, HDL - 55, Trójglicerydy 920. Z przedostatnich badań tylko całkowity spadł z 420, reszta wyników gorsza. Biorę atrox 40 od 3 miesięcy, ale bardzo lubię piwo i piję codziennie po obiedzie butelke, czy to moze być..

Uciążliwy dyskomfort w okolicy klatki piersiowej i serca

.. ...do CHOL 0,25 Stosunek LDL do HDL 2,61; Tróglicerydy 75 Echo serca: Pierścień Aorty 2,2 / 3,8 cm Lewy przedsionek - 3,9 cm Lewa komora skurcz - 2,9 cm Lewa komora rozkurcz - 4,9 cm Grubość przegrody M - K - 1,1 cm Grubość tylnej ściany - 1,0 cm Prawa komora - 2,3 cm Wymiary jam serca..

Dam Nobla jak ktoś mi pomoże !! - Str. 4

.. ...pytanie: wyniki cholesterolu mam w normie, ale blisko granic, gdzies czytalam ze najabrdziej liczy sie stosunek miezy frakacjami, czy umiecie moze go wyliczyc? ja mam ldl 149, a hdl 66, calkowity: 224..

Dam Nobla jak ktoś mi pomoże !! - Str. 5

.. ...powyżej 20% stosunek LDL do HDL a TY MASZ 47% , ja też mam dobry 48%, a optymalny jest 50%. Moje echo serca trwało 10 - 12 minut ale w szpitalu na oddziale kardiologii z dobrą renomą, ale w tym szpitalu znalazłam się przypadkowo bo idąc na kontrole do kardiologa tak się denerwowałam ,że..

Interpretacja wyników Biochemia

.. ...Cholesterol 191 HDL 53 LDL 127 Trojglicerydy 54 Glukoza 99 Czy wyniki sa ok ? Ide w przyszlym tygodniu w czwartek na kontrole do lekarza Dzieki ! Pozdrawiam, Robert wszystko ok Wcale nie jest tak ok Tersa , nie wprowadzaj ludzi w błąd , cholesterol całościowy jest w porządku ale w..

BARDZO PROSZĘ O POMOC W ZDIAGNOZOWANIU MOJEGO CHOLESTEROLU!!!

.. ...- 198 HDL [mg/dl] 43 LDL [mg/dl] 140 trójglicerydy[mg/dl] 76 Witaj, ogolny cholesterol masz w gornej granicy normy max 200 jest ok HDL norma powyzej 35 - ty masz 43 jest ok proporcja HDL do całkowitego wynosi 20% 43 x 198 - 100 198x = 4300 / 198 21,71% LDL tutaj masz lekko powyzej max...

Pocenie, czkawka, zimne nogi

.. ...rozmazem,cukier, cholesterol całk., LDL * HDL * trójglicerydy,EKG ,ciśnienie mierz i zapisuj ,z wynikami do lekarza.Może to coś z krążeniem .Jeśli chodzi o zioła na poprawę krążenia,to najlepsza mieszanka ziołowa - - wenoforton.Może ci poprawić krążenie i nogi nie będą zimne.Codziennie..