Mmol

HDL Cholesterol

.. ...poniżej 35mg/dl ( 0,9 mmol/l ) jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Najsilniejszymi dowodami na to są dane pochodzące z Framingham Study prowadzone w USA. Pacjenci z niskimi stężeniami frakcji HDL cholesterolu mają znacznie większe ryzyko ryzyko choroby..

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia

.. ...mg/dl ( poniżej 5, 2 mmol/l ) LDL - cholesterol : poniżej 135 mg/dl ( poniżej 3, 5 mmol/l ) HDL - cholesterol ( stężenie dla mężczyzn ) : powyżej 35 mg/dl ( powyżej 0, 9 mmol/l ) HDL - cholesterol ( stężenie dla kobiet ) : powyżej 50 mg/dl ( powyżej 1, 3 mmol/l ) Triglicerydy : poniżej..

Triglicerydy (trójglicerydy)

.. ...cholesterolu HDL i hipertriglicerydemią mają szczególnie duże ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Zalecane stężenie triglicerydów ( trójglicerydów ) wynosi poniżej 200 mg/dl co odpowiada 2,3 mmol/l...

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze

.. ...kuchennej do mniej niż 100 mmol/dzień co odpowiada 6 gram NaCl; zmiana diety, a zwłaszcza wprowadzenie ryb, warzyw i owoców ( mogą być suszone ). Leczenie farmakologiczne nadciśnienia tętniczego. ACE - inhibitory konwertazy antagoniści wapnia ( blokery kanału wapniowego ) beta - blokery..

Niedobory magnezu

.. ...Norma Mg: 0,65 - 1,25 mmol/l. Stężenie magnezu poniżej 0,65 mmol/l to hipomagnezemia. Objawy niedoborów magnezy mogą jednak wystąpić także przy prawidłowej lub nawet podwyższonej ilości magnezu w organizmie. Wynika to z możliwości przesunięcia puli magnezu z i do komórek oraz kości...

Hipokaliemia

.. ...przedziale 3,5 - 5,0 mmol/L. Przyczyny hipokaliemii. Hipokaliemia może byś spowodowana stosowaniem leków, które zwiększają wydalanie potasu z moczem - przede wszystkim chodzi tu o leki diuretyczne jak na przykład furosemid. Hipokaliemia wraz z zaburzeniami stężenia pozostałych istotnych..

Hipoglikemia

.. ...99 mg/dl ( 4,0 - 5,5 mmol/l ). Hipoglikemia może być stanem bardzo niebezpiecznym, gdy stężenie glukozy spada poniżej 60 mg/dl sytuacja wymaga szybkiej interwencji. Glukoza jest podstawowym składnikiem energetycznym wykorzystywanym przez komórki nerwowe, stąd jej powtarzające się..

Lipidogram

.. ...poniżej 190 mg/dl ( 5,0 mmol/l ) HDL cholesterol powyżej 40 mg/dl ( 1,0 mmol/l ) u mężczyzn powyżej 46 mg/d ( 1,2 mmol/l )l u kobiet LDL cholesterol poniżej 115 mg/dl ( 3,0 mmol/l ) TG triglicerydy poniżej 150 mg/dl ( 1,7 mmol/l ) Przekroczenie norm wiąże się ze zwiększonym ryzykiem..

Dieta bogata w potas

Dieta bogata w potas

.. ...przedziale 3,5 - 4,5 mmol/L. Prawidłowe stężenia potasu i sodu mają kluczowe znaczenie w gospodarce elektrolitowej ludzkiego organizmu. Dobowe zapotrzebowanie na potas dorosłego człowieka wynosi około 2000 mg na dobę. Ponieważ większość spożywanych przez nas produktów spożywczych zawiera..

Echo serca - Str. 8

.. ...mg/dl Mg 1,9 mg/l Na 137 mmol/l K 4,16 mmol/l Z góry dziękuję za pdpowiedź Gosia Echo - trochę mało informacji ,ale w tym co jest bez patologii, w wynikach laboratoryjnych graniczne9ciut za wysokie ) wartości cholesterolu całkowitego i LDL Szanowna Pani Izo!. Mam 56 lat, z czego 6 po..

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć? - Str. 231

.. ...rozumiem. Na - 133.1 mmol/L wartosc 136.0 - 145.0 K - 3.68 mmol/L wartosc 3.50 - 5.10 MG - 2.18 mg/dL wartosc 1.60 - 2.60 CA - 9.69 mg/dL wartosc 8.50 - 10.50 Wiem,ze niektorzy z osob ktore to przeczytaja moga sie troche zdenerwowac moim trybem zycia ... Chce napisac,ze bardzo mi zalezy..

CK-MB - Str. 2

.. ...ck - mb 33,4 nA 140 mmol/l K - 3,94 mmol/l EKG - LICZNA EKSRASYSTOLIA KOMOROWA ROZPOZNANIE przedwczesna depolaryzacja( pobudzenie )komór i hipokalemia pozdrawiam Faktycznie,nie ma innych odchyleń od normy jak tylko hipokaliemia i zbyt wysokie CK - MB. Mimo wszystko jednak postaraj sie o..

Skąd wysokie trójglicerydy? 225 mg co robić? - Str. 6

.. ...cholesterol HDL 1,18 mmol/L norma powyżej 1,0 ( ok ) cholesterol LDL 3,7 mmol/L gdzie norma jest poniżej * 3,0 ( !!! ) Cholesterol 5,16 mmol/L norma 2,5 - 5,2 ( ok ) Trójglicerydy 0,68 mmol/L gdzie norma 0,8 - 1,7 ( !!! ) Czyzby trójglicerydów było za mało??? Co to oznacza? Proszę..

Niedobór potasu - Str. 3

.. ...ostatnio potas 2,80 mmol/l. Dostała w szpitalu kroplówke. Bierze również magnez i potas w tabletkach. Co jeszcze można zrobić , by poprawić jej wyniki? witam ! Mam 52 lata. Trzy lata temu w ciągu 2 dni potas spadł mi do poziomu 1.8 we krwi. Trafiłam sparaliżowana do szpitala . Lekarz..

Cholesterol i dieta

.. ...cholesterolu wynosil 7,6 mmol/l, w drugim badaniu po 3 m - cach 311 mg/dl, kto wie jak to się przelicza?? moje zwyczajne cisnienie krwi to 100/50 czy w polaczeniu z tak wysokim cholesterolem jest to zabójcze?? dodaje ze mam 26 lat choruje na astme i przeszlam bardzo ciezka chorobe pluc,..

CRP (białko C-reaktywne)

.. ...* 200 mg/dl ( * 5,2 mmol/l ) Wartości graniczne: 200 - 250 mg/dl ( 5,2 - 6,5 mmol/l ). Wartości nieprawidłowe: * 250 mg/dl ( * 6,5 mmol/l ). Przy hiperlipidemiach pierwotnych ( rodzinna hipercholesterolemia, rodzinna złożona hiperlipidemia, pospolita hipercholesterolemia, rodzinna..

Echo serca, interpretacja wyników

.. ...magnez 2,0 mg/dl Na= 143 mmol/L K= 3,82 mmol/L MOCZ ciężar właściwy 1025 , barwa żółta, odczyn kwaśny białko, cukier, aceton - ujemne urobilinogen - norma nabłonki - pł.poj. leukocyty:2 śluz ++ BADANIE TARCZYCY: TSH 3,09 fT4 1,21 fT3 2,53 lekarz powiedział, ze generalnie nie ma się co..

W jakim celu wykonuje się jonogram?

.. ...3,5 - 5,5 mmol/l. oznaczenie to ma na celu sprawdzenie czy m.in. zaburzenia rytmu serca,niewydolnosc krazeniowa itp. nie sa spowodowane wlasnie zaburzeniami elektrolitowymi w organizmie. pozdrawiam : )..

Mam problem z ciśnieniem

.. ...210mg%, sód mam 139 mmol/l, potas 4.4 mmol/l a wapń 1,27 mmol/l. Prosze o pomoc tzn oprade bo nie wiem co teraz robic a to oslabienie mnie juz dobija. Jakby trzeba bylo jeszcze jakies widomosci na temat badan to mam wszystkie wyniki. Z góry dziekuje za pomoc. Witaj Murning ! rozumiem ,że..

Badanie na cholesterol i trójglicerydy

.. ...Cholesterol całkowity 5,6 mmol/l przy czym jest to wartość graniczna wg tabelki natomiast trójglicerydy aż 5,85 mmol/l i jest to wartość 2,5 raza wieksza niż norma. HDL mam 1,16 mmol/l czyli dobrze. LDL niestety nie jest podane - pisze ze nie jest mozliwe oznaczenie z powodu wysokiego..

Nerwica - luźne rozmowy o życiu z chorobą - Str. 422

.. ...lekarzem Norma 3,5 - 5,0 mmol/l mozesz sobie zaszkodzic tylko Zycze wszystkim milej nocki buziaki dla wszystkich Witam was serdecznie. Mam 21 lat i potrzebuje kogos z kim moge porozmawiac o moich problemach z nerwica serca. W moim otoczeniu ludzie niebardzo mnie rozumieja. W sumie sam..

Morfologia krwi - wyniki

.. ...podwyższone ) - sód - 135 mmol / l - potas - 5,99 mmol / l ( podwyższone ) Czy powyższe wyniki dają podstawy co do słuszności podejrzeń o tło kardiologiczne i jakie powinno być dalsze postępowanie? Pozdrawiam Przepraszam ale w miejsce u ( mikro ) wkleiły się znaki zapytania. a jak z..

Nerwica w ciąży - Str. 30

.. ...wypiciem mialam 4.68 mmol/l a po godzinie 6.19. Hemoglobina 12.9. Krew ok, ale martwie sie moczem. krwinki biale 2 - 4 a czerwone 0 - 1. Nie mialam nigdy takich wyników. Wychodzi na to ze jakas infekcja dróg moczowych, ale ja nic nie czuje. Mocz oddaje w normie, w nocy nie wstaje do..

Bóle serca mogą być powiązane z krwią?

.. ...50 mg/dl ( 1.7 - 8.3 mmol/l ) Wzrost Wzrost stężenia azotu mocznikowego ma miejsce w: w przypadku ostrych i przewlekłych chorób nerek w stanach charakteryzujących spadek przepływu nerkowego( WEDLUG MNIE COS Z TYM MOZE BYC TEZ ZWIAZANE ) zwiększonym poziomie białek przy utrudnieniu..

Interpretacji wyników badania krwi

.. ...( SUROWICA ) Sód 142 mmol/l Potas 4,38 mmol/l IMMUNOCHEMIA ( SUROWICA ) Rok temu miałam operację tarczycy( nadczynność ) do tej pory nie zażywam żadnych leków..a wyniki mam takie: TSH 3,97 uUl/ml FT3 4,95 pmol/l FT4 12,33 pmol/l Bardzo Proszę o pomoc..z góry dziękuję Pradidłowe wyniki..

Interpertacja wyników badania krwi

.. ...100 mg/dl, Na - 139 mmol/l, K - 5,82 mmol/l sprawdz nerki bo masz za wysoki poziom potasu to czesto chodzi w parze z niewydolnoscia nerek, za wysoki poziom jest rownie niebezpieczny jak za niski masz hiperkaliemie: zwykle jest wynikiem upośledzonego wydalania potasu z moczem oraz..

Sport a ogólne osłabienie

.. ...ug/dl fosfor 3,17 mg/dl wapń 9,22 mg/dl sod 140 mmol/l potas 4,41 mmol/l ASPAT 32U/l ALAT 26U/l Niby wszystko jest ok a ja czuje sie beznadziejnie. Czy moze to byc przetrenowanie? Czy moze cos z nerwicą?..

Jaka jest przyczyna mojej arytmii?

.. ...się wydaje ). Sód 143mmol/l, Potas 4,0 mmol/l, Wapń 2,27 mmol/l, Magnez 0,77 mmol/l, TSH 3,31 mlU/l. Nie wiem do jakiego lekarza jeszcze się zwracać, co robić i jaka jest przyczyna mojej arytmii. Zastanawiam się, czy to nie nerwica, ponieważ zauważyłam, że łatwo się denerwuję, a poza tym..

Puls a wysokie fT4

.. ...norma do 30 Magnez 0.77 mmol/l norma 0,65 - 1 - 1,25 - czyli nisko troche Sód 141.1 mmol/l norma 135 - 145 Potas 4,92 mmol/l Cholesterol Calkowity 187 HDL 28 LDL 124 Trojglicerydy 175 - czyli spadaja Oznaczylem tez wapń z racji ze tydzien przez całościa jakichkolwiek objawów rozsypały mi..

Cholesterol, a ciągle źle się czuję, senność, osłabienie

.. ...znów to samo wynik 8,23 mmol/l ( norma 36 - 5,2 ) No i dostałam te same tabletki tyle, że 40 i do tego Lipanthyl 267M...martwię się bo to chyba dosc silne leki od tygodnia biorę Atorvox...tego drugiego się jednak boję :( nie mam zaleconej żadnej diety nic...dotałam tylko ostrzezenie,z ę..

Tężyczka, co robić?

.. ...sód w surowicy: 141 mmol/l ( 135 - 150 ) potas w surowicy: 4,4 mmol/l ( 3,5 - 5,4 ) magnez w surowicy: 1,87 mEq/l ( 1,3 - 2,5 ) TSH 3gen.: 4,42mIU/L ( 0,25 - 4,20 ) Z tymi wynikami poszłam do neurologa. Odpukanie prawidłowe. Przeprowadził ze mną rozmowę. Niezbyt miłą. Stwierdził że mam..

Częste uczucie zimna i nadwrażliwość na niską temperaturę

.. ...wapń całkowity: 2.39 mmol/l chlorki ( cl ) 104 mmol/l sod: 140 mmol/l potas: 3.94 mmol/l tzn ,że mam podwyższony powiedziała mi kardiolog,ale norma tu jest podana: od 3.60 do 5.10,więc chyba nie jest tak žle... wyniki badania tarczycy: tsh: 2.160 mlu/l ft4: 20 pmol/l ft3: 5.70 pmol/l I..

Zimno, słabo i podatno na wirusy

.. ...endokrynologa. Potas 4.15 mmol/l( norma 3,8 - 5.0 ) Sód 144,9 mmol/l( norma 135 - 145 ). Czyli w normie. Fakt, nie nadążają - mnie przy każdym wypisie wysyłano do psychologa lub psychiatry. Co do zaniżonych wyników badań hormonalnych, to Dr. Osiak tłumaczył to tak: gdy cały organizm jest..

Gazometria i jej interpretacja

.. ...gazometri pH - 7.413 ,pCO2 - 37.6mmHg ,pO2 - 72.9 mmHg ,HCO3 - 23.3 mmo/l ,BE - ( - O.4 ) mmol/l O2SAT - 94% TCO2 - 24.4 mmo/l to wynik dziecka 7 - letnigo czy to coś niepokojącego bo odbiegają od normy..

Dieta racjonalna, badania; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa

.. ...100mg/dL ( tj. 5, 5 mmol/L ). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2 - gi, a może być 4 - ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych..

Zawroty głowy, nudności i dziwne ciśnienie

.. ...Poziomy: mocznika: 4,7 mmol/L, glukozy:4,0 kreatyniny:89 umol/L, AST: 35 U/L, ALT:46 U/L triglicerydy : 2,04 mmol/L, cholesterol: 5,05 mmol/L, HDL: 1,50mmol/L,LDL cholesterol: 2,55mmol/L EKG: rzm o częstości 82/min,prawogram,pionowe położenie serca RTG klp: Narządy KLP RTG w normie..

Cukrzyca typu 2, otyłość, zła dieta - nie! medycyna, wiedza - tak!

.. ...100mg/dL ( tj. 5, 5 mmol/L ). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2 - gi, a może być 4 - ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych..

Rozstępy na udach, pośladkach

.. ...13,0 U/l Mocznik 2,1 Mmol/l Kreatynina 53,0 umol/l Białko całk. 64,4 g/l Fe 4,9 U/l TIBC 62,0 umol/l UIBC 57,0 umol/l Chol.całk 3,61 mmol/l HDL 1,59 mmol/l LDL 1,60 mmol/l TG 0,88 mmol/l 4.Wyniki badań hormonalnych: - Hormony tarczycy Data: 23.04.2008r. FT4: 1,05 ng/dl TSH 2,47 ulU/ml -..

Bardzo proszę o analizę wyników ale SZCZERĄ

.. ...g% PGluk 0mg% Na+ 137 mmol/l k+ 4,6 mmol/l OB 0 mm/h USR HBs HCV CzasKK 30,9 s Z tego nie mozna nic wywnioskowac... Ht 44,3% ok Hb 15,8 g/dl ok E 5,21 * 10 do potęgi 12 ok L 9,96 * 10 do potęgi 9 ok białko 0 g% niemierzone PGluk 0mg% niemierzone Na+ 137 mmol/l ok k+ 4,6 mmol/l ok OB 0..

Dolegliwości z sercem

.. ...72,54 g/l glukoza 5,14 mmol/l bilirubina całk. 17,93 umol/l ASPAT 19,50 IU/L ALAT 15,10 IU/L Amylaza w surowicy 60,0 IU/L Amylaza w moczu 216,0 IU/L Magnez w surowicy 0,89 mmol/L ASO poniżej 200,0 U/ml CRP poniżej 6,0 mg/l TSH 3 - cia generacja Wynik:1,699 mU/L Norma min:0.35, Norma max:..

Interpretacja wyników badania krwi

.. ...przeraziły: Glukoza w surowicy mmol/l 4.65 [ Z.ref. 3,88 - 6,38] Glukoza w surowicy mg/dl 84 [ Z.ref. 70 - 115] Cholesterol 290 [ Z. ref. poniżej 200 poziom pożądany] HDL 54.8 [Z.ref. powyżej 55 poziom pożądany] LDL 213 [Z ref. poniżej 129 poziom pożądany] triglicerydy 110 [ Z.ref...

Czy to nadmiar potasu?

.. ...nadmiar potasu - prawie 7mmol przy normor do 5,3 mmol,zażywałam Kaldyum 1x ,Furosemid 3x 40 i Spironol ,Tritace 10,Atram 25x2 i1x12,5. i inne leki/mam kardiomiopatię i niewydolność krazenia/.Radzę jak najszybciej sprawdzić poziom potasu we krwi - nawet prywatnie,koszt ok.7 zl.Nadmiar lub..

Wyniki Krwi

.. ...oto wynik : min max ( mmol/l ) Sód 139.2 135 145 Potas 4.47 3.5 5.0 Magnez 0.86 0.76 1.06 Wydaje mi się że wyniki ok, ale może ktoś z Was jest bardziej zorientowany : ) czy ćwiczysz na siłowni? Nie pij ,broń Boże napojów energetycznych,bo te sensacje mogą być od tego. na siłowni ćwiczę..