RDW SD

CK-MB - Str. 2

.. ...91,3% MCH 30,1 MCHC 33,0 RDW - SD 40,3 RDW - CV 13,2% PLT 267 PDW 12,2 MPV 10,9 P - LCR 31,4% ck - mb 33,4 nA 140 mmol/l K - 3,94 mmol/l EKG - LICZNA EKSRASYSTOLIA KOMOROWA ROZPOZNANIE przedwczesna depolaryzacja( pobudzenie )komór i hipokalemia pozdrawiam Faktycznie,nie ma innych..

Krew i mocz - co oznaczają te wartości?

.. ...2.4 MXD: 0.7 NEUT: 3.6 RDW - SD: 34.9 PDW: 13.6 MPV: 11.5 P - LCR: 35.9 MOCZ GLU: NEGATIVE BIL: NEGATIVE KET: NEGATIVE SG: 1.010 pH: 7.0 PRO: NEGATIVE URO: 0.2 E.U./dL NIT: NEGATIVE BLO: NEGATIVE LEU: 3+ http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html lekarz ci lepij powie!! lekarz..

Interpretacja wyników morfologi krwi

.. ...MPV 11,4 ( 6,5 - 11 ) ??? PDW 20,5 ( 10 - 18 ) ??? %LYM 45,2 ( 17 - 48 ) %MON 6,1 ( 4 - 10 ) %GRA 48,7 ( 43 - 76 ) #LYM 3,5 ( 1,2 - 3,2 ) ??? #MON 0,4 ( 0,3 - 0,8 ) #GRA 3,9 ( 1,2 - 6,8 ) Z góry dziękuje..

Wyniki badań krwi - prośba o interpretację

.. ...97 MCHC 34 MCH 32.8 RDW - CV 10.5 PLT 170 MPV 10 Rozmaz ( pomiar automatyczny ): neut 1.82 ( 29.9% ) lymph 3.50 ( 57.5% ) mono 0.54 ( 8.8% ) eo 0.19 ( 3.1% ) baso 0.04 ( 0.7% ) Masz za wysoki cholesterol i trojglicerydy ...norma cholesterolu to do 200 a trojglicerydów do 160...pozdrawiam..

Interpretacja badania krwi

.. ...Potas - 6.03 Obnizone RDW - SD - 32.9 dodam ze mam MPV na granicy normy - 13 bardzo prosze o odpowiedz. pozdrawiam Za wysoki potas. Koniecznie musi ci troche spaść bo inaczej wykopńczysz serducho. pozdrawiam Potas norma do 5,0 norma od 3,5 - 5,3, jesli masz za wysoki potas koniecznie..

Wyniki krew, mocz a migdałki?

.. ...MCH:30,5pq MCHC:31,5q/dl RDW:9,3 HB:15,9q/dl Tro:21m/mm3 MPV:7,6fl Pt:0,16% PDW:9,5 OB - 5mh mocz: Glu: negative Bil: negative KET: trace SG: 1.025 pH:5.5 Pro: negative Uro: 0.2 EU/dl Nit:negative Blo:negative Leu: negative glukoza: 5.31 ASPAT: 44 ALAT: 74 CRP ( metoda lateksowa ) :..

Interpretacja wyników: Trójglicerydy, Alat, ASPT

.. ...0.16x10^3/uL BASO 0.04x10^3/uL RBC 4.39x10^6/uL HGB 13.6 G/DL HTC 40.4 % MCV 92.0 fL MCH 31.0 pg MCHC 33.7 g/dl PLT 179x10^3/uL RDW - SD 42.1 fL RDW - CV 12.7 fL PDW 20.3 fL MPV 13.5 fL P - LCR 51.6 % PCT 0.24..

Interpretacji wyników badania krwi

.. ...g/dl PLT 179x10^3/uL RDW - SD 42.1 fL RDW - CV 12.7 fL PDW 20.3 fL MPV 13.5 fL P - LCR 51.6 % PCT 0.24 Z góry serdecznie dziękuję. wrecz ksiazkowe. Witam, zdiagnozowano u mnie niedokrwistość mikrocytarną z niedoboru żelaza ( Fe 14, MCV 71, MCH 24, MCHC 34, OB 50, reszta wyników łącznie z..

Hematologia - interpretacja

.. ...NEUT 4,7 ul MCV 90,2 fl RDW 12,9 PDW 14,7 fl MPV 11,4 P - LCR 36,5 OB 10/20 Dodam ze lekarz na bilansowych badaniach wykryl wole ( cos z tarczyca ). Co dalej z tym robic. i jak kształtują sie te wyniki Dodam ze mam 18lat ... poszedłem na badania ponieważ odczuwam kucie serca ostatnimi..

Czy to nerwica? kłucia w sercu

.. ...oprucz AST za malo i RDW za malo niewiem co to znaczy bo jeszcze u lekarza nie bylam,moze ktos z forum wie?i jakie badania moglabym jeszcze zrobic zeby wszystko wykluczyc??? Wiktoria, objawy które opisałaś mogą wskazywać na zaburzenia hormonalne. Zrób badania krwi na tarczycę: tsh, ft3,..

Czuję, że mam serce

.. ...%GRA: 42.0 L HCT: 46,5 RDW: 13% #LYM: 2,7 PLT: 243 MPV: 8,9 #MON: 0,4 PCT: 217 PDW: 19,9 #GRA: 2,3 OB: 12 Proszę powiedzcie czy to wpływ stresu? Naprawdę to uczucie jest bardzo drażniące. Jutro idę znowu do lekarza ale prawdopodobnie z wizyta u specjalisty będę musiał poczekać parę..

Analiza wyników krwi 16-sto miesięcznego dziecka

.. ...MCH - 24,1 MCHC - 33,8 RDW - 17,4 PLT - 493 Podałam wszystkie wyniki. Proszę o odpowiedź. Bardzo się martwię ja bym poszła z wynikami do lekarza : ) a masz zakres norm podany ook tych wyników? na pewno ma za dużo płytek krwi ale może ma stan zapalny? nie wiem jakie są normy dla dziecka -..

Interpretacja wyników morfologii krwi

.. ...G/DL ( 33,0 - 36,0 ) RDW 11,8 % ( 10,0 - 15,0 ) MPV 7,5 UM^3 ( 6,5 - 11,0 ) PDW 13,5 % ( 10,0 - 18,0 ) w nawiasach masz podane normy wiec sobie prownaj i bedziesz wiedziala - l pozdrawiam porównałam,ale interesuje mnie czy coś z tych wyników badań można odczytać..czy są w normie,czy..

Nadciśnienie, leki nie obniżają mi już ciśnienia, wypadają mi włosy

.. ...pg , MCHC 34.8 g/dL , RDW 12.6 % , PLT 352. K/uL , MPV 9.5 fL , OB 2mm/po 1 godz , CHOL 191 mg/dl HDL 76.82 mg/dl ) ( BADANIE MOCZU Glukoza w normie ,Bilirubina ujemny , Ciałka ketonowe ujemny , Ciężar właściwy 1,025 , Erytrocyty ujemny , PH 5,00 , Białko ujemny , Urobilinogen NORM ,..

Dziwny ból w klatce piersiowej

.. ...MCH 31,4 N:27,0 - 31,0 RDW - CV 12,2 N:12,7 - 20,7 PLT 264 MPV 8,2 NEUT 4,02 LYMPH 2,13 MONO 2,25 EO 0,29 BASOO 0,02 OB po1h 5 GLUKOZA w surowicy 101 Z.ref.:60 - 99 Oprócz MCH i RDW CV oraz glukozy wszystko OK. Wiem, że glukoza we krw,i a raczej jej podwyższony poziom świadczy o..

Interpretcja badania krwi, mam guzy tarczycy

.. ...mxd - 0,3 neut - 3,9 rdw - sd - 45,2 pdw - 13,9 mpv - 11,8 p - lcr - 39,1 ob - 7 tsh - 1,06 proszę o interpretację tych wyników mam problemy z tarczycĄ TSH masz dobre i pozostale wyniki mysle ze tez w normie, a co masz z tarczyca? Skoro z tarczyca zle to zrob T3 i T4. Te bad sa ok na..

Częste uczucie zimna i nadwrażliwość na niską temperaturę

.. ...29.6 pg mchc 34.8 q/dl rdw: 15.5 % plt: 332 mpv: 7.4 pct: 0.247 % pdw: 12 % wapń całkowity: 2.39 mmol/l chlorki ( cl ) 104 mmol/l sod: 140 mmol/l potas: 3.94 mmol/l tzn ,że mam podwyższony powiedziała mi kardiolog,ale norma tu jest podana: od 3.60 do 5.10,więc chyba nie jest tak žle....

Czy to anemia?

.. ...mchc33,4 jedynie plytki 129 rdw - cv 15 pdw 16 mpv 12,90 p - lcr 47 czy to moze swiadczyc o anemii? Nie znam się na tym ale często jest niedobór witaminy b12 i związków żelaza nieco rzadziej.W tym 1 wypadku jest gorzej bo dieta zwykle nie dostarcza odpowiednich ilości tej witaminy.W 2..

Morfologia krwi i co dalej?

.. ...MCH 31,4 N:27,0 - 31,0 RDW - CV 12,2 N:12,7 - 20,7 PLT 264 MPV 8,2 NEUT 4,02 LYMPH 2,13 MONO 2,25 EO 0,29 BASOO 0,02 OB po1h 5 GLUKOZA w surowicy 101 Z.ref.:60 - 90 Oprócz MCH i RDW CV oraz glukozy wszystko OK. Wiem, że glukoza we krw,i a raczej jej podwyższony poziom świadczy o..

Badania krwi i coś w nich nie gra!

.. ...35,8 ( 32 - 37 ) 36,3 RDW ( 11.5 - 14.5 ) 12,9 ( 11.5 - 14.5 ) 12,9 ( 11.5 - 14.5 ) 13,1 MPV ( 7.2 - 11.1 ) 9,6 ( 7.2 - 11.1 ) 8,5 ( 7.2 - 11.1 ) 9,3 PDW %LYMPH ( 19 - 48 ) 40 ( 19 - 48 ) 25,7 ( 19 - 48 ) 41,1 %MONO ( 1.0 - 8.0 ) 9,7 ( 2.0 - 7.0 ) 7,1 ( 2.0 - 7.0 ) 7,2 %GRA #LYMPH ( 1 -..

Niedobór żelaza bez niedokrwistości??

.. ...spadło do 22 MCHC 33 RDW podiosło się z 14% do 18,5% OB 25 ( po leczeniu było 17 ) Czy można miec niedokrwistość z prawidłowym poziomem hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów?? mozna ,mozna ,ja takze mialam niedokrwistosc a hgb 12,5.nie pamietam nazwy leku ktory wtedy mialam zapisany (..

Prośba o interpretację wyników

.. ...czerwonych ) - 12,6 % RDW - SD 45,2 fl PDW ( wsk. anizocytozy plytek krwi ) - 13,2 fI MPV ( srednia objetosc krwinki płytkowej ) - 10,1 fI P - LCR ( udzial duzych plytek ) - 25,6 % Rozmaz mikroskopowy: NEUTR 62,0 % EOZYN 3,0 % MONOC 1,0 % LIMFO 34,0 % OB metodą Westergreena po 1 godz. -..

Nerwobóle czy coś poważniejszego?

.. ...138 [ 150 - 350] Rozmaz MXD - 9.9 [ 2.5 - 8.0 ] Ob - 10 Wiem, że te wykroczenia poza normę są raczej niewielkie, ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam..

Wyniki badania krwi morfologii, tsh i cukrzycy

.. ...pałeczkowate 3 segmenty 62 eozynofile 2 monocyty 4 limfocyty 28 zasadochłonne 1 chemia kliniczna Glukoza we krwi 65,0mg/dl TSH 0,619 Proszę o interpretację i informację na maila aisza28@wp.pl dziękuje pozdrawiam..

Echo serca i baypasy

.. ...97,6 MCH 30,7 MCHC 31,5 RDW 10,7 PLT 205 MPV 7,9 Biochemia Aminotransferaza alanlnowa ( ALT ) 34 Amihotransferaza asparaghowa ( AST ) 26 Cholesterol całkowity w surowicy 232 Cholesterol HDL w surowicy 59 Potas 4,61 Cholesterol LDL - bezpośredni 117 Sód 142 Trójglicerydy w surowicy 276 co..

Nerwica czy nie? historia z dnia codziennego

.. ...MCHC 34 G/DL PLT 337 RDW - SD 42 RDW CV 13,2 MPV 8,5 FL KREATYNINA 1,2 MG ALAT43 ASPAT 29 SOD 141 POTAS 4,1 CHLORKI 102 TROPONINA 0,005 kolejne badanie : USG J. BRZUSZNEJ : watroba normoechogeniczna bez zmian ogniskowych niepowiekszona, pecherzyk zolciowy i pzw w normie trzustka i..

Prosze o ocenę wyników

.. ...31,9 pg MCHC 35,9 g/dl RDW 12,6 % Płytki 184,0x10^3/uL MPV 10,1 fL PDW 12,2 P - LCR 26,9 witaj, glukoza ok natomiast poziom cholesterolu w wartosciach granicznych. proponuje troche zjechac z cholesterolem do ok. 170 - 190 max. trojglicerydy ok super ! Poziom AST i ALT w normach Natomiast..

Prosze o interpretacje wyniku

.. ...MCH - 21,8 MCHC 31,2 RDW +18,0 PLT - 132 PCT 0,149 MPV 11,3 PDW +24,8 Żaden prawdziwy lekarz nie zinterpretuje Twojego wyniku ot tak przez internet Pamiętaj że my, lekarze leczymy pacjenta a nie jego wyniki! Pamiętaj tez że każde laboratorium ma swoje zakresy normy Skoro masz jakieś..

Proszę o opinie i rady

.. ...31,9 pg MCHC 35,9 g/dl RDW 12,6 % Płytki 184,0x10^3/uL MPV 10,1 fL PDW 12,2 P - LCR 26,9 cholesterol za wysoki.Można łatwo obniżyć stosując dietę obniżająca cholesterol,zero fajek i alkoholu oraz kawy,bardzo duże ograniczenie tłuszczów zwierzęcych,a w to miejsce - tłuszcze..

Wyniki Morfologii Krwi

.. ...44,9 MCV 89,8 MCHC 29,8 RDW 13,6 PŁYTKI KRWI 313 MPV 9,9 NEUTROCYTY 4,93 LIMFOCYTY 3,16 MONOCYTY 0,85 EOZYNOCYTY 0,31 BAZOCYTY 0,02 % NEUTROCYTOW 53,2 % LIMFOCYTOW 34,1 % MONOCYTOW 9,2 % EOZYNCYTOW 3,3 % BAZOCYTOW 0,2 OB 2 GLUKOZA W OSOCZU 95 TSH 1,37 nie podali norm? wyniki dobre. Normy..

Badania, wyniki - prosze o wasze interpretacje

.. ...mcv 29,1 ; mchc 32,9 ; rdw - sd 43,1 ; rdw - cv 13,7 ; plt 304 ; OB 4 GLUKOZA 95 TSH 1.37 BIOCHEMIA cholesterol calkowity 170 ; hdl 52 ; ldl 103 ; trjglicerydy 78 kreatynina 0,96 gfr * 60 ml/min kwas moczowy 5.3 potas 4.4 ECHO SERCA Pierścień aorty 2,2, / 3,8 cm ; Lewy przedsionek 3,9 cm..

Wyniki Biochemia - poprosze o interpretacje

.. ...MCH 29,8 ; MCHC 33,6 ; RDW - SD 43 ; RDW - CV 13,6 ; PLT 289 ; MPV 8.9 ; PDW 9,6 ; P - LCR 17,1 ; PCT 0,26 Dziękuje za wasze uwagi Pozdrawiam, Marek porównaj sobie z tym http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html witaj ewa, dzieki za link i w sumie wszystko jest w normach a..

Wyniki badań krwi i moczu

.. ...MCHC - 37.3 MCH - 30.4 RDW - SD - 34.3 PLT - 239 MPV - 9.7 PDW - 11.2 P - LCR - 23.1 LYM - 3.5 %LYM - 40.8 MXD - 0.7 %MXD - 8.9 NEUT - 4.3 %NEUT - 50.3 OB - 2 MOCZ Barwa: słomkowa Przejrzystość: zupełna Odczyn: kwaśny ph5 Ciężar właściwy: 1.019 Białko: nieobecne Cukier: nie wykryto..

Interpretacja wyników badania krwi

.. ...28.3 [norma 27 - 31] RDW 14.7 [norma 11.5 - 14.5] podwyższone PLT 238 [norma 150 - 400] MPV 9.2 [norma 8 - 12] NEUT 2.15 [norma 2.25 - 7.35] obniżone NEUT% 49.8 [norma 50 - 70] obniżone LYMPH 1.35 [norma 1.12 - 4.73] LYMPH% 31.3 [ norma 25 - 45] MONO 0.49 [norma 0.05 - 1.95] MONO% 11.4..

Prestarium i nedal na skoki ciśnienia

.. ...MCH 29,8 ; MCHC 33,6 ; RDW - SD 43 ; RDW - CV 13,6 ; PLT 289 ; MPV 8.9 ; PDW 9,6 ; P - LCR 17,1 ; PCT 0,26 OB 4 GLUKOZA 95 TSH 1.37 ECHO SERCA Pierścień aorty 2,2, / 3,8 cm ; Lewy przedsionek 3,9 cm ; Lewa komora skurczu 2,9 cm ; Lewa komora rozkurcz 4,9 cm ; Grubość przegrody M - K 1,1..

Wynik morfologia i biochemia krwi

.. ...89,6 MCH 29,1 MCHC 32,5 RDW 12,0 PLT 321,1 MPV 6,0 PCT 0,2 PDW 19,2 NEU 48,0 LYM 33,2 MONO 7,3 EOS 10,5 BASO 1,1 NEU 3,5 LYM 2,4 MONO 0,5 EOS 0,8 BASO 0,1 OB 2 Cholesterol calkowity 155 Glukoza 90 HDL 44 LDL 97 TG 69 Bardzo dziekuje za interpretacje Wasze, Pozdrawiam, Kamil norm nie..

Uciążliwy dyskomfort w okolicy klatki piersiowej i serca

.. ...30.1 ; RDV - SD 42,90 ; RDW CV 13,4 ; LYMF % 34,5 ; MONO% 7,4 ; EO% 6,4 ; BASO% 0,3 ; NEUT% 51,4 OB 2 mm/h Kreatynina 1.05 ; GFR wg MDRD * 60 ml; CRP * 0.4 mg; Potas 4.3 ; ALAT 27; ASPAT 21 ; Kwas moczowy 5.3 ; Biochemia: Glukoza w surowicy 80 ; Cholesterol całkowity 174 ; Cholesterol..

Wyniki: TSH, morfologia, cukier, mocz

.. ...3,78 HCT 35,5 MCV 94 RDW 12,1 HGB 12,5 MCH 33 MCHC 35,2 PLT 227 MPV 7,2 WBC 6,3 LYM 3,7 MID 0,1 GRA 2,5 CUKIER; 93 MOCZ; liczne bakterie krwinki białe 0 - 2 barwa żołta TSH 6,36 Dodam jeszcze że zazwyczaj przed i w trakcie miesiączki miewam bardzo silne bóle nerek. nie podałaś norm dla..

Moje wyniki krwi.

.. ...83.9 MCHC 36.1 MCH 30.3 RDW - CV 13.8 Płytki krwi PLT 149 MPV 11.0 PDW 12.8 P - LCR 33.7 Rozmaz ( pomiar automatyczny ) Wart.b. LYM 2.5 %LYM 40.9 Mxd 0.5 %MXD 8.7 NEUT 3.0 %NEUT 50.4 BIOCHEMIA Sód w surowicy 146 mol/l Potas w surowicy 4.9 mol/l Immunochemina TSH 3 gen 1.98 miU/L OB po..

Proszę o informację na temat wyników

.. ...32,9 płytki krwi 131 rdw 13,3 pdw 20 mpv 14,1 p - lcr 57,4 na zwiększenie czerwonych ciałek trzeba jeść wątrobę wieprzową,stek wołowy,pić sok z buraków 2x pół szklanki dziennie,wit.C itd. norm nie podaja? co to za laboratorium? normy na wynikach pdw 9 - 17 mpv 9 - 13 p - lcr 13 - 43..

Proszę o informację na temat p-lcr

.. ...MCHC 32,9 ( 32 - 37 ) płytki krwi 131 ( 140 - 440 ) RDW 13,3 ( 11 - 16 ) PDW 20 ( 9 - 17 ) MPV 14,1 ( 9 - 13 ) P - LCR 57,4 ( 13 - 43 ) co oznacza za wysokie p - lcr i do czego może prowadzic ( choroby )..

Interpretacja wyników badań. Czy lekarka miała rację?

.. ...MCHC 31.4 ( 32 - 37 RDW - CV 14,1% Komentarz: W - MCR=T2 W - LCR=T2 oraz badanie moczu: SG 1.030 LEU neg NIT neg ph 5 * ERY 10 Ery/ul PRO neg GLU norm ASC neg KET neg UBG norm BIL neg + komentarz w tyłu karteczki którego nie jestem w stanie odczytać, a lekarka nawet na niego nie..

Chora wątroba czy coś innego ?

.. ...NEUT 1,9 ( 10^3/ul ) RDW - CV 13,4 ( 11,5 - 14,5 ) MPV 11,2 ( 9 - 13 ) P - LCR 35,6 ( 13 - 43 ) Rozmaz podzielone 29 % kwasochlonne 4 % zasadochlonne 1 % limfocyty 60 % monocyty 6 % Analityka ogólna ,badanie moczu cieżar wł . 1,020 odczyn moczu 5,0 leukocyty nieobecne azotyny noeobecne..

Nadcisnienie

.. ...mcv=91,1 mch=31,5 mchc=34,5 rdw - sd=40,1 rdw - cv=12,3% plt=155 pdw=13,8 mpv=10,4 p - lcr=28,9 pct=0,16% troponina t hs=4,18 Rozpoznanie w wypisie ( zmęcznie/przemęczenie ) Po zastrzyku z pyralginy powiedziano mi,że ból zniknie i nie pojawi się do rana ( 1:00 godzina wypisu ) ale pół..

Nadciśnienie

.. ...2.8 MXD# 0.9 NEU 3.0 RDW 13.6% ( 11.0 - 15.0 ) PDW 17.4 ( 6.1 - 17.0 ) MPV 12.10 ( 6.80 - 12.00 ) P - LCR 41.7% ( 6.0 - 43.0 ) OB 2 ( * 8.0 ) Ogólne badanie moczu: Barwa: żółta Przejrzystość: przeźroczysty Ciężar właściwy 1.015 g/ml ( 1.005 - 1.030 ) Leukocyty: negatywny Azotyny:..

Nadczynność tarczycy

.. ...2.8 MXD# 0.9 NEU 3.0 RDW 13.6% ( 11.0 - 15.0 ) PDW 17.4 ( 6.1 - 17.0 ) MPV 12.10 ( 6.80 - 12.00 ) P - LCR 41.7% ( 6.0 - 43.0 ) OB 2 ( * 8.0 ) Ogólne badanie moczu: Barwa: żółta Przejrzystość: przeźroczysty Ciężar właściwy 1.015 g/ml ( 1.005 - 1.030 ) Leukocyty: negatywny Azotyny:..

Badania morfologii O CO CHODZI ?

.. ...49,30 PROSZE O JAKIEŚ WYJAŚNIENIE lekko podnosi ciśnienie picie herbaty z ziela rozmarynu rano i po południu. teoretycznie też kawa podnosi ciśnienie a mi wcale , wręcz przeciwnie chce mi się spać ... :/..

Proszę o interpretacje moich wyników

.. ...2.8 MXD# 0.9 NEU 3.0 RDW 13.6% ( 11.0 - 15.0 ) PDW 17.4 ( 6.1 - 17.0 ) MPV 12.10 ( 6.80 - 12.00 ) P - LCR 41.7% ( 6.0 - 43.0 ) OB 2 ( * 8.0 ) Ogólne badanie moczu: Barwa: żółta Przejrzystość: przeźroczysty Ciężar właściwy 1.015 g/ml ( 1.005 - 1.030 ) Leukocyty: negatywny Azotyny:..

Nie wiem co mi jest

.. ...hematokryt MCV, MCH, MCHC, RDW, płytki i MPV w normie, tylko leukocyty trochę podwyższone 10,2 norma 4,1 - 10,00 Immunochemia: Ige i TSH w normie, Mocz: ph - ok, ciężar właściwy ok, leukocyty neg glukoza norma białko neg ciała ketonowe neg urobilinogen norma bilirubina 1 powinno być *..